Ενα «ειρηνευτικό» σχέδιο με στόχο «να αναγκάσει» τη Ρωσία «να τερματίσει τον πόλεμο», δηλαδή με κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σκοπεύει να παρουσιάσει ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στους υποψήφιους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Η δήλωση αυτή του Ουκρανού Προέδρου «δένει» με δημοσίευμα του «Politico», σύμφωνα με το οποίο ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, και ο προεδρικός σύμβουλος, Αντρέι Γέρμακ, ετοιμάζονται να επισκεφτούν τις ΗΠΑ για να παρουσιάσουν σε κορυφαίους αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας μια λίστα στρατιωτικών στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία, ζητώντας άδεια για να τους χτυπήσουν με αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Η «Δύση» «παίζει με τη φωτιά» εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην Ουκρανία να καταφέρει πλήγματα βαθιά εντός της Ρωσίας με «δυτικούς» πυραύλους, τόνισε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα περιοριστεί μόνο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο Λαβρόφ πρόσθεσε με νόημα ότι η Ρωσία έχει «αποσαφηνίσει» το πυρηνικό της δόγμα.
Λίστα με «σημαντικούς στόχους»
Ενώ η Ουκρανία είχε παράσχει προηγουμένως στις ΗΠΑ ορισμένους από τους πιθανούς στόχους της στη Ρωσία, αυτή η λίστα φέρεται να είναι πιο εξειδικευμένη. Εκτός από τον κίνδυνο κλιμάκωσης και γενίκευσης του πολέμου σε περίπτωση αντιποίνων από τη Ρωσία σε ΝΑΤΟικά κράτη, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει επιπλέον ότι η άρση των περιορισμών για τους πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς δεν θα κάνει στρατηγική διαφορά στον πόλεμο, καθώς η Ρωσία έχει μετακινήσει τους σημαντικότερους στόχους, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, πίσω από τα σύνορα και εκτός εμβέλειας.
Αλλά το Κίεβο έχει εντοπίσει «αρκετούς σημαντικούς στόχους» που μπορεί να πλήξει με πυραύλους που παρέχουν οι ΗΠΑ, ανέφεραν οι πηγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Ουκρανία ελπίζει ότι η λίστα θα ενισχύσει την εκστρατεία της για να πειστεί η αμερικανική κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη.
Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν δει ενδείξεις πως κάποιοι στην κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να άρουν τους περιορισμούς τις επόμενες μέρες. Ενας Δημοκρατικός αξιωματούχος, που μίλησε επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας και με γνώση των συνομιλιών, δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα του Κιέβου.
«Δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στο εύρος των όπλων για την Ουκρανία, ενώ οι τρομοκράτες δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς», δήλωσε ο Ζελένσκι μιλώντας σε δημοσιογράφους. Μέχρι στιγμής, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν δώσει άδεια για χτυπήματα σε ρωσικούς στόχους πάνω στα σύνορα με την Ουκρανία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Χαρκόβου, ενώ ΝΑΤΟικά όπλα χρησιμοποιούνται και στην ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ.
Σε μια φάση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις οπισθοχωρούν και οι ρωσικές προελαύνουν αργά αλλά σταθερά στο Ντονέτσκ και αλλού, ενώ ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη στρατιωτών, το Κίεβο θεωρεί πως τα χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία θα έδιναν στον ουκρανικό στρατό μεγαλύτερη ελευθερία να δώσει μάχες σε ρωσικό έδαφος και ενδεχομένως να ασκήσουν πίεση σε ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για ένα «παιχνίδι με τη φωτιά» με μια πυρηνική δύναμη.
Η Ουάσιγκτον εκτιμά επίσης ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει αρκετά Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα Στρατού – τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θέλει να χρησιμοποιήσει – για να πλήξει σημαντικούς στόχους στη Ρωσία. Το Κίεβο χρησιμοποιεί πολλούς από αυτούς τους πυραύλους στις επιθέσεις του στο εσωτερικό της Κριμαίας. Και οι ΗΠΑ έχουν ένα περιορισμένο απόθεμα ATACM που μπορούν να αντλήσουν για να στείλουν στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία δοκιμή του πρώτου ουκρανικού βαλλιστικού πυραύλου, ενώ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο αυτό όπλο.
Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα φθάσουν και με ποιους θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον ο Ουμέροφ και ο Γέρμακ. Επιπλέον, Κίεβο και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε συζητήσεις για να συναντηθούν Μπάιντεν και Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Κίεβο: Δεύτερη «ειρηνευτική» διάσκεψη με συμμετοχή της Ρωσίας
Εκτός από την εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, το «ειρηνευτικό» σχέδιο του Ζελένσκι περιλαμβάνει περισσότερα βήματα στο διπλωματικό και οικονομικό μέτωπο, ισχυρίστηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα τερματιστεί μέσω του διαλόγου, αλλά το Κίεβο πρέπει να έχει ισχυρή θέση σε μια σύνοδο κορυφής, που ευελπιστεί να συγκαλέσει για να προωθήσει το σχέδιό του.
«Οσον αφορά τους εκπροσώπους της Ρωσίας στη δεύτερη σύσκεψη ειρήνης, αυτό θέλουν όλες οι χώρες. Το θέλουν και πιστεύουν ότι μπορεί να δώσει την ευκαιρία να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε.
«Θα ετοιμάσουμε ένα σχέδιο. Και οι εκπρόσωποι της Ρωσίας θα είναι παρόντες στη δεύτερη σύνοδο κορυφής, αν το θέλουν, διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλές χώρες», είπε. Στην πρώτη διάσκεψη, τον Ιούνη στην Ελβετία, χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα δεν συμμετείχαν, ενώ αρκετά κράτη δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν, όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία κ.ά.
Επαφές του Ινδού πρωθυπουργού με Μπάιντεν και Πούτιν
Μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, επικοινώνησε τόσο με τον Αμερικανό, όσο και με τον Ρώσο Πρόεδρο, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις συνομιλίες του με τον Ζελένσκι.
Η Ινδία, που θεωρείται ότι μπορεί να παίξει ρόλο σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις, υποστηρίζει μια «ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία σύντομα», δήλωσε χτες ο Μόντι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους, είπε ακόμη ο Μόντι.
Τον Ιούλη ο Ινδός πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί τη Μόσχα, την ίδια μέρα ενός φονικού πυραυλικού πλήγματος σε παιδιατρικό νοσοκομείο που αποδόθηκε στη Ρωσία. Η επίσκεψή του είχε εξοργίσει την Ουκρανία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε πει ότι ήγειρε ανησυχίες σχετικά με τις σχέσεις της Ινδίας με τη Ρωσία.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε στον Μόντι ότι θα υποστηρίξει τη φιλοξενία από την Ινδία μιας δεύτερης συνόδου κορυφής καθώς το Κίεβο ελπίζει να βρει οικοδεσπότη από τις χώρες του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου».
Η Ινδία, που έχει παραδοσιακά στενές οικονομικές και αμυντικές σχέσεις με τη Μόσχα, έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ αυξάνει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου σε επίπεδα – ρεκόρ.
Η Ουκρανία έχει ζητήσει από το Νέο Δελχί να τη βοηθήσει να ανοικοδομήσει την οικονομία της, καλώντας για επενδύσεις από ινδικές επιχειρήσεις σε μια σχετική σύνοδο στην Ινδία.
Εξετάζεται η συντήρηση των F-16 στην Πολωνία
Ο Ζελένσκι είπε ακόμη στη συνέντευξη Τύπου ότι τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 «χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρούσουν την τελευταία ρωσική επίθεση» και «έδειξαν πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής».
Παράλληλα, ο διευθυντής της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας «Lockheed Martin» δήλωσε ότι «η συντήρηση των F-16 που παραδόθηκαν στο Κίεβο θα μπορούσε να γίνει στην Πολωνία», την ώρα που η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει πως θεωρεί «νόμιμους στόχους» της τα αεροδρόμια όπου θα σταθμεύουν τα F-16.
Ειδικότερα, τα F-16 που παραχωρούνται στην Ουκρανία θα μπορούσαν να συντηρούνται στο κέντρο εξυπηρέτησης της εταιρείας «Lockheed Martin» στην Πολωνία, είπε και πρόσθεσε: «Η πρόθεσή μας γι’ αυτήν την εγκατάσταση είναι να είναι μια περιφερειακή εγκατάσταση, και η Ουκρανία είναι σίγουρα μέρος της περιοχής».
Στο πλαίσιο των πολεμικών προετοιμασιών στην Ευρώπη, η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει και άλλα περιφερειακά κέντρα συντήρησης εκτός από αυτό στην Πολωνία.
Ορισμένες αμερικανικές αμυντικές εταιρείες διαπραγματεύονται με το Κίεβο την κοινή παραγωγή των εν λόγω μαχητικών αεροσκαφών. Η «Lockheed Martin» είναι ανοιχτή σε συμφωνίες συμπαραγωγής στην Ουκρανία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο.
Πάντως, η Ουκρανία αντιμετωπίζει επείγουσα ανάγκη να βρει επιπλέον 12,1 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2024 για να διασφαλίσει την αμυντική της ικανότητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ντένις Σμίγκαλ. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από τη ρωσική εισβολή τον Φλεβάρη του 2022, η Ουκρανία έχει λάβει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια από «Δυτικούς» «εταίρους».