Η Μολδαβία ζητά στρατιωτικούς εξοπλισμούς από τη Δύση

Στο πλαίσιο των γεωπολιτικών εντάσεων που μεγαλώνουν στη Μολδαβία και στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς επισκέφτηκε προχθές τη Ρουμανία, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Κλ. Γιοχάνις και τον πρωθυπουργό Ν. Τσκιούκα, αλλά και με την Πρόεδρο της γειτονικής Μολδαβίας Μ. Σάντου.

Την προηγούμενη βδομάδα είχε επισκεφτεί τη Ρουμανία και τη Μολδαβία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, τονίζοντας τη μεγάλη γεωστρατηγική τους σημασία στην αντιπαράθεση της ΕΕ με τη Ρωσία.

Η επίσκεψη του Σολτς στο Βουκουρέστι έγινε μία μέρα αφότου η γερμανική βιομηχανία όπλων «Rheinmetall» ανήγγειλε ότι δημιουργεί έναν κόμβο συντήρησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης στη βόρεια Ρουμανία για εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

Ο Γιοχάνις προέτρεψε το ΝΑΤΟ να αυξήσει την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ τόνισε επίσης τη σημασία της υποστήριξης της «σταθερότητας και ανθεκτικότητας» της Μολδαβίας.

«Η κατάσταση της Μολδαβίας είναι πολύ περίπλοκη, λόγω υβριδικών επιθέσεων από τη Ρωσία. Μια σημαντική επιπλοκή είναι ο μεγάλος αριθμός Ουκρανών προσφύγων και ο αντίκτυπος στην οικονομία της Μολδαβίας από τον πόλεμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η παρουσία της Μολδαβής Προέδρου στο Βουκουρέστι κατά τις επαφές Σολτς αποτυπώνει επίσης τη βαρύτητα που αποδίδει πλέον και η γερμανική πλευρά στη στρατηγική σημασία της χώρας. Η Μολδαβία είναι μία από τις χώρες – κλειδιά στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και διεξάγεται έντονη διαπάλη στο εσωτερικό της, μεταξύ της φιλοδυτικής κυβέρνησης και της φιλορωσικής αντιπολίτευσης. Οι εκλογικές αναμετρήσεις τόσο στη Μολδαβία όσο και στη Ρουμανία, το 2025, θεωρούνται «κρίσιμες» για τα δύο στρατόπεδα.

Η Σάντου απηύθυνε έκκληση για στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση απέναντι στις «υβριδικές επιθέσεις» από τη Ρωσία, «που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση» της χώρας. «Πρέπει να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας στον τομέα της Αμυνας. Βεβαίως χρειαζόμαστε βοήθεια και φυσικά συζητάμε με τους εταίρους μας γι’ αυτό το θέμα», είπε.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...