Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στην Κριμαία

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), κατηγόρησε σήμερα τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ότι οργάνωσαν μια επίθεση σε αγωγό φυσικού αερίου στην Κριμαία, αφότου η Μόσχα συνέλαβε τον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας με την κατηγορία ότι εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FSB, η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) και το «Μεζλίς», το αντιπροσωπευτικό όργανο των Τατάρων της Κριμαίας που έχει τεθεί εκτός νόμου, συνωμότησαν για να ανατινάξουν έναν αγωγό φυσικού αερίου στις 23 Αυγούστου, έξω από την πόλη Συμφερόπολη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας χαρακτήρισε τις κατηγορίες κατά του ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας Ναριμάν Τζελιάλοφ και την φυλάκιση του ως τιμωρία για την σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο Κίεβο και είχε στόχο να επικεντρώσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στην εξασφάλιση της επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία, ως μια δύναμη κατοχής, είναι υποχρεωμένη να τηρεί την διεθνή νομιμότητα και να θέσει τέλος στις πολιτικές διώξεις του ντόπιου πληθυσμού στην χερσόνησο της Κριμαίας, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Όλεχ Νικολένκο.

Χθες Δευτέρα δικαστήριο της Κριμαίας αποφάσισε να θέσει για δύο μήνες υπό κράτηση τον Τζελιάλοφ, καθώς απεφάνθη ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της ανατίναξης του αγωγού.

Η FSB σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε υποσχεθεί στους δράστες της επίθεσης στον αγωγό, το ποσό των περίπου 2.000 δολαρίων.

«Έχει αποδειχθεί ότι η δολιοφθορά οργανώθηκε από ένα τμήμα του υπουργείου ’Αμυνας της Ουκρανίας, την Κύρια Διεύθυνση Κατασκοπείας, στην πόλη Χερσώνα… με την συμμετοχή του “Μεζλίς”…» αναφέρεται στην ανακοίνωση της FSB.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Μόσχα ότι στοχοποιεί το «Μεζλίς» και την ηγεσία του και ζήτησαν την απελευθέρωση του Τζελιάλοφ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...