Η Μόσχα συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για τις επιθέσεις στη Ζαπορίζια

Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)

Ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενημέρωσε σήμερα ότι η Μόσχα συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον του πυρηνικού σταθμού στην Ζαπορίζια – για τις οποίες το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία.

«Η Ρωσία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις και προκλήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας» εναντίον του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, έγραψε ο Ουλιάνοφ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Σύμφωνα με το καταστατικό, οποιοδήποτε κράτος-μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΑΕ μπορεί να ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση.

Νωρίτερα σήμερα, το Κρεμλίνο κατηγόρησε εκ νέου το Κίεβο για επιθέσεις με drones εναντίον των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού, κάτι που αρνείται η ουκρανική πλευρά.

Ένα ακόμη ένα drone καταρρίφθηκε πάνω από τον σταθμό, σύμφωνα με την ρωσική διοίκηση και ο αντιδραστήρας 6 παρέμεινε κλειστός.

Η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, κατηγόρησε την Κυριακή τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για «άνευ προηγουμένου επίθεση» στο χώρο του σταθμού και πρόσθεσε πως τρία μέλη του προσωπικού του τραυματίστηκαν, το ένα σοβαρά.

Σύμφωνα με τη Rosatom τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο σταθμό βρίσκονται στα φυσιολογικά επίπεδα και δεν υπάρχει σοβαρή ζημιά, ωστόσο κάλεσε τον διευθυντή του ΔΟΑΕ του ΟΗΕ, Ρ. Γκρόσι και τις κυβερνήσεις της ΕΕ «να αντιδράσουν αμέσως σ’ αυτή την απειλή για την ασφάλεια».

Ο ΔΟΑΕ, διαθέτει ειδικούς στην εγκατάσταση, επιβεβαίωσε την επίθεση ανακοινώνοντας «επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο σταθμό της Ζαπορίζια, που προκάλεσαν ζημιά στο κτίριο που στεγάζει έναν από τους έξι αντιδραστήρες, όμως η πυρηνική ασφάλεια δεν κινδύνευσε».

Ο Γκρόσι δήλωσε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που «θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια».

Πάντως αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο δεν είχε καμία σχέση με το επεισόδιο στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...