Η ΝΑΤΟική «Τυποποίηση» και τα ολέθρια αποτελέσματά της

Άσκηση της ΝΑΤΟικής δύναμης SNMG 2 / Πηγή: EUROKINISSI

Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής στρατηγικής του ΝΑΤΟ, είναι η σχεδιασμένη επέκταση της επιχειρησιακής του δράσης σ’ όλη την υδρόγειο, η διεύρυνσή του με νέα μέλη, η σύναψη εταιρικών σχέσεων με δεκάδες κράτη και τέλος η συγκρότηση ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών μονάδων, με δυνατότητα υποστήριξης των βρώμικων σχεδίων του όπου Γης. 

Παρά το ότι στους Νατοϊκούς κόλπους, εκδηλώνονται όλο και περισσότερο οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ-Γερμανία ή σε ΗΠΑ-Γαλλία, σε Γαλλία-Γερμανία, αλλά και άλλες σημαντικές αντιθέσεις, όπως Τουρκίας-Γαλλίας ή Τουρκίας-Ελλάδας, Νατοϊκό ζητούμενο παραμένει, οι δυνάμεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και των εταίρων τους, να «μιλούν την ίδια γλώσσα» και να χρησιμοποιούν τα ίδια τεχνικά πρότυπα, για να είναι αποτελεσματικές (εφαρμόζοντας τα Νατοϊκά σχέδια), όταν αναπτύσσονται μαζί σε επιχειρήσεις και ασκήσεις.

Ο στρατηγός Edvardas Mažeikis, Διευθυντής του Γραφείου Τυποποίησης του ΝΑΤΟ (NSO) ), σε μια διεθνή διάσκεψη στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2015, είχε δηλώσει: «Φανταστείτε μια πολυεθνική στρατιωτική επιχείρηση, όπου τα καύσιμα για όλα τα οχήματα είναι διαφορετικά, τα πυρομαχικά έχουν διάφορες βαθμονομήσεις με εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις ασφάλειας και αποθήκευσης και τα ραδιόφωνα επικοινωνούν σε διαφορετικές συχνότητες». Απ’ τα παραπάνω προκύπτει η καταλυτική σημαντικότητα της τυποποίησης (ομοιογένειας) της εκπαίδευσης του προσωπικού, των χρησιμοποιούμενων μέσων, όπως τα οπλικά συστήματα, τα πυρομαχικά κ.α, αλλά και οι εφαρμοζόμενες τακτικές μάχης. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο, το οποίο πρέπει να είναι κοινό στα στρατεύματα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, είναι η αποδοχή της ιμπεριαλιστικής νοοτροπίας.

Χωρίς αυτά τα πρότυπα, η διαλειτουργικότητα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και των χωρών εταίρων, όχι απλά δεν θα ήταν δυνατή και δεν θα ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις μαζί και αποτελεσματικά, αλλά το ίδιο το ΝΑΤΟ επιχειρησιακά θα κατέρρεε.

Αυτό ακριβώς το «σωτήριο» για την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ ρόλο, αναλαμβάνει η Υπηρεσία Τυποποίησης του ΝΑΤΟ (NSO). Η Υπηρεσία αυτή, συντονίζει, υποστηρίζει και διαχειρίζεται δραστηριότητες τυποποίησης του ΝΑΤΟ, οι οποίες διεξάγονται υπό την εποπτεία της Επιτροπής Τυποποίησης (CS) (επιτροπή που είναι αρμόδια για την πολιτική τυποποίησης). Το NSO βοηθά τη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη στρατιωτικών επιχειρησιακών προτύπων. Όλες αυτές οι δράσεις, προάγουν την τυποποίηση του ΝΑΤΟ, με στόχο την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας.

Τη σφραγίδα της Νατοϊκής τυποποίησης, άρα και των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών και της εμπλοκής της χώρας σε αυτούς, έχουν διαχρονικά τα πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα , όπως αυτά που προωθεί τελευταία η κυβέρνηση, με τη στήριξη φυσικά και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την αγορά των γαλλικών «Rafale», όπου περίσσεψαν από όλα τα κόμματα οι αναφορές στην ανάγκη θωράκισης της άμυνας της χώρας και της αποτρεπτικής δυνατότητας απέναντι στην Τουρκία.

Μοναδική εξαίρεση στάθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι καταψήφισαν τη σχετική σύμβαση και ανέδειξαν ότι προτεραιότητα των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί και όχι η άμυνα της χώρας και η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, που συνθλίβονται στις μυλόπετρες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής.

Και επειδή μετά τα αεροσκάφη, σύντομα θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ενίσχυση και του Πολεμικού Ναυτικού με νέο υλικό, αξίζει να ανατρέξει κανείς στους βασικούς άξονες της Νατοϊκής στρατηγικής που διαμορφώνουν τα κριτήρια (εδώ εμφανίζεται και ο ρόλος της Υπηρεσίας Τυποποίησης του ΝΑΤΟ), για το τι τελικά θα αγοραστεί και με ποιο σκοπό, διατάσσοντας και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές που καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με τη θωράκιση της άμυνας της χώρας.

Δύναμη κρούσης για τα ευρωατλαντικά συμφέροντα

Εδώ ας τονιστεί ότι «Μπούσουλας» για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, όπως και το Ναυτικό των άλλων «συμμάχων», είναι η «Ναυτική Στρατηγική της Συμμαχίας» («Alliance Maritime Strategy»). Πρόκειται για κείμενο του 2011 που βάζει σε πρώτο πλάνο τη «συμβολή των ναυτικών δυνάμεων στην υποστήριξη των στόχων του ΝΑΤΟ τις επόμενες δεκαετίες», αναλαμβάνοντας «κρίσιμους ρόλους για την εκπλήρωση, υπεράσπιση και προώθηση των συλλογικών συμφερόντων της Συμμαχίας σε ένα φάσμα προκλήσεων άμυνας και ασφάλειας».

Για μια ακόμη φορά, τονίζεται ότι η κούρσα των εξοπλισμών δεν αφορά την αμυντική ικανότητα, την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αφορά τις εξοπλιστικές ανάγκες του ΝΑΤΟ όντας ενταγμένοι στις επιθετικές επιδιώξεις και τον απόλυτο έλεγχο του ΝΑΤΟ.

Η κούρσα αυτή των εξοπλισμών είναι αποτέλεσμα του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, αφού η Ελλάδα μόνο για την περίοδο 2010 – 2017 δαπάνησε περίπου 35,7 δισ. ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι στρατευμένοι και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ας κρίνουν εκ του αποτελέσματος και να βγάλουν συμπεράσματα για την πολιτική της βαθύτερης εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που δεν διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, δεν προστατεύουν τα σύνορα της χώρας μας. Ο λαός μας δεν έχει κανέναν λόγο να έχει εμπιστοσύνη στην αστική τάξη της χώρας μας και τις κυβερνήσεις της που συνειδητά αποδέχονται τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Ν. Παππαναστάσης
Αντισυνταγματάρχης ε.α.
Βουλευτής του Κ.Κ.Ε

Δείτε ακόμα...