Η Ουάσιγκτον αντέδρασε στην δήλωση της Άγκυρας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους S- 400

s-400

«Η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: οι ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ», τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι ρωσικοί πύραυλοι. 

«Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 είναι έτοιμο για χρήση. Εάν υπάρξει απειλή, θα το χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Χ. Ακάρ. Στο πλαίσιο δε του πολυεπίπεδου παζαριού που διεξάγει η Άγκυρα, παρουσίασε την υπόθεση της αγοράς των μαχητικών F-16, ως «τελειωμένη υπόθεση».

«Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA ξεχωριστά και επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί», ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Η σχετική ερώτηση έγινε από Έλληνες ανταποκριτές. Στην απάντηση του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...