Η Ουάσιγκτον επικρίνει την έκκληση του Πεκίνου για εκεχειρία στην Ουκρανία γιατί «ισοδυναμεί με επικύρωση ρωσικών κατακτήσεων»

Από την στιγμή που το Πεκίνο αποφάσισε να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς αυτή συνδέεται αντικειμενικά με τον συνολικότερο ανταγωνισμό για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, οι ΗΠΑ ανεβάζουν συνεχώς τους τόνους για τον ρόλο και την στάση της Κίνας στη σύγκρουση αυτή και τη συνολικότερη συνεργασία της με τη Ρωσία.

Σήμερα η Ουάσιγκτον κατήγγειλε την έκκληση της Κίνας για εκεχειρία στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι ισοδυναμεί με επικύρωση των έως τώρα ρωσικών κατακτήσεων και ότι δίνει στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να προετοιμάσει μια νέα επίθεση. «Δεν στηρίζουμε τις εκκλήσεις για εκεχειρία επί του παρόντος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, ενόψει του ταξιδιού του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα την προσεχή εβδομάδα . «Δεν στηρίζουμε σίγουρα τις εκκλήσεις για εκεχειρία που θα μπορούσε να απευθύνει η Κίνα σε μια συνάντηση στη Μόσχα, η οποία πολύ απλά θα ωφελούσε τη Ρωσία», πρόσθεσε.

«Μια εκεχειρία τώρα ισοδυναμεί κατ΄ ουσίαν με την έγκριση ρωσικών κατακτήσεων», δήλωσε ο Κίρμπι. «”Η Ρωσία θα ήταν τότε ελεύθερη να χρησιμοποιήσει μια κατάπαυση του πυρός για να εδραιώσει περαιτέρω τις θέσεις της στην Ουκρανία, να ανοικοδομήσει, να αποκαταστήσει και να ανανεώσει τις δυνάμεις της ώστε να ξαναρχίσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία την κατάλληλη στιγμή. Δεν νομίζουμε ότι αυτό θα ήταν πρόοδος προς μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Τέλος, σε μια κίνηση εντυπώσεων, η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τον Σι Τζινπίνγκ να μιλήσει και με τον Ουκρανό πρόεδρο. «Ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος Σι θα επικοινωνήσει απευθείας με τον πρόεδρο Ζελένσκι καθώς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούσει και την ουκρανική πλευρά, και όχι μόνο τον κ. Πούτιν», δήλωσε ο Κίρμπι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Δείτε ακόμα...