Η Ουάσινγκτον έδωσε στην Ουκρανία «κατασχεθέντα» ιρανικά όπλα και πυρομαχικά

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ - Κατασχεθέντα όπλα του Ιράν με προορισμό τους Χούθι

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι μεταβίβασε την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία όπλα και πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος που είχαν σταλεί αρχικά από το Ιράν στους Χούθι της Υεμένης αλλά κατασχέθηκαν από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της.

Η αποστολή αυτή, που έγινε στις 4 Απριλίου, περιλαμβάνει περισσότερα από 5.000 επιθετικά τουφέκια AK-47, μυδραλιοβόλα, τουφέκια ακριβείας, εκτοξευτήρες ρουκετών και περισσότερα από 500.000 φυσίγγια τουφεκιών, διευκρίνισε η αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) σε μια ανακοίνωση στο X (πρώην Twitter).

«Αυτά αποτελούν αρκετό εξοπλισμό προκειμένου να εξοπλιστεί μια ουκρανική ταξιαρχία με τουφέκια μικρού διαμετρήματος», προστίθεται στην ανακοίνωση. Αυτά τα φορτία όπλων «είχαν μεταφερθεί από το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης στους Χούθι της Υεμένης κατά παράβαση» ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν «κατασχέθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, προσθέτει η Centcom.

Οι κατασχέσεις πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα σκάφη από τον Μάιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2023, διευκρινίζει ο αμερικανικός στρατός.

Τον Οκτώβριο είχε πραγματοποιηθεί μια παρόμοια μεταφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ουκρανία: επρόκειτο για 1,1 εκατ. φυσίγγια που είχαν κατασχεθεί επίσης από το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...