Η Ουάσινγκτον ήδη δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την Άγκυρα και για τα F-16, αφού αυτό «συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ»

«Η Τουρκία απέσπασε σημαντικά οφέλη στον αγώνα ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις» ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το μνημόνιο που η χώρα υπέγραψε τελικά το βράδυ της Τρίτης 28/6 στη Μαδρίτη, με τους εκπροσώπους Σουηδίας και Φινλανδίας, ώστε να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι «η Τουρκία έλαβε ό,τι ήθελε».

Σύμφωνα με διαρροές σε μια σειρά ΜΜΕ, τουρκικά και άλλα, η συμφωνία αναβαθμίζει την θέση της Τουρκίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις όχι μόνο του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ, στο όνομα πάντα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», αφού αυτή μεταξύ άλλων προβλέπει ότι Σουηδία και Φινλανδία θα στηρίζουν όλες τις χώρες (του ΝΑΤΟ) μη μέλη της Ε.Ε. – άρα και την Τουρκία – σε υπάρχουσες πρωτοβουλίες της ΚΕΠΠΑ («Κοινής Εξωτερικής Πολιτικήςκαι Πολιτικής Ασφαλείας) και στην PESCO («Μόνιμη Διαρθρωμένη Στρατιωτική Συνεργασία»).

Ακόμα προβλέπει (σύμφωνα με πληροφορίες) την αλληλεγγύη των δυο χωρών στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, απέναντι στις απειλές εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει, τη μη στήριξη στους Κούρδους της Συρίας του YPG και την οργάνωση του Φ. Γκιουλέν κτλ.

Τη συνδρομή της Τουρκίας στην ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ έσπευσε να επιδοκιμάσει και ο Τζο Μπάιντεν, στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εστιάζοντας στην άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη λυκοσυμμαχία.

Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός ηγέτης ευχαρίστησε την Αγκυρα και για τις «προσπάθειες που καταβάλλει» για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία, φέρνοντας ξανά στο επίκεντρο και το διαμεσολαβητικό ρόλο που η τουρκική κυβέρνηση διεκδικεί στο παζάρι για την Ουκρανία.

Από τη πλευρά του ο Ερντογάν έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει ότι η διπλωματία θα βοηθήσει να επιλυθούν τα ζητήματα και ότι η κυβέρνησή του προτάσσει μια «πολιτική εξισορρόπησης».

Ενδεικτική της αμερικανικής ευγνωμοσύνης για το ρόλο της Τουρκίας είναι και η αλλαγή που ήδη διαφαίνεται για τα μαχητικά F-16.

Η βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Σελέστ Γουαλάντερ μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

Κατά τα άλλα, ο Λευκός Οίκος διέρρεε ότι η Αγκυρα δε ζήτησε κανένα αντάλλαγμα για την άρση του βέτο της στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ενώ τρέχουν σίγουρα και μια σειρά άλλα σκληρά παζάρια, και για Αιγαίο, Κυπριακό κτλ. Άλλωστε, όπως σημείωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός πρόκειται για σχέδια που «συμβάλλουν στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ» και όπως έσπευσε να προσθέσει για να ξεκαθαρίσει ποιό είναι το ζητούμενο «οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα, ο Ερντογάν συνάντησε και το Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν, για πάνω από μία ώρα κεκλεισμένων των θυρών. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία συζητήθηκε η σημασία εξεύρεσης τρόπων για να προχωρήσουν οι εξαγωγές του ουκρανικού σταριού και να διασφαλιστεί το λιμάνι στην Οδησσό. Φυσικά, ο Μακρόν καλωσόρισε κι αυτός την έναρξη της ενταξιακής πορείας Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...