Η Ουάσινγκτον θεωρεί «ανώφελο» σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ που καταδικάζει τους ισραηλινούς εποικισμούς

Οι ΗΠΑ έκριναν «ανώφελο» σήμερα ένα προσχέδιο ψηφίσματος που τελεί υπό συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει στόχο να ζητήσει τον τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, χωρίς να αναφέρουν εάν θα ασκήσουν βέτο σε αυτό.

«Θεωρούμε ότι η εισαγωγή αυτού του ψηφίσματος είναι ανώφελη σε σχέση με την υποστήριξη των απαραίτητων συνθηκών για την προώθηση των διαπραγματεύσεων για τη λύση των δύο κρατών», ισραηλινού και παλαιστινιακού, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ στους δημοσιογράφους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο απαιτεί από το Ισραήλ «να σταματήσει αμέσως και εντελώς κάθε εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν, η Καρίν Ζαν-Πιέρ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «δυσαρεστηθεί βαθύτατα” από την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει εννέα εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να κατασκευάσει νέες κατοικίες στους υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή απέναντι στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σθεναρά σε αυτά τα μονομερή μέτρα, που επιδεινώνουν τις εντάσεις, βλάπτουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και υπονομεύουν τη γεωγραφική βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών», δήλωσε. Μια τέτοια δραστηριότητα «δημιουργεί τετελεσμένα επί του εδάφους που υπονομεύουν τη λύση των δύο κρατών» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, υπογράμμισε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

«Είμαστε βαθύτατα δυσαρεστημένοι από την ανακοίνωση των Ισραηλινών ότι θα προχωρήσουν στην ανέγερση χιλιάδων εβραϊκών οικισμών και θα νομιμοποιήσουν αναδρομικά εννέα (εβραϊκούς) οικισμούς στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι ήταν μέχρι τώρα παράνομοι βάσει του ισραηλινού δικαίου”, είπε η Ζαν-Πιέρ.

«Η ανέγερση (εβραϊκών) οικισμών και η δραστηριότητα στην καρδιά της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης οικισμών, δημιουργεί τετελεσμένα που υπονομεύουν μια λύση δύο κρατών», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δείτε ακόμα...