Η Ουκρανία προωθεί κοινή παραγωγή συστημάτων αεράμυνας με τη «Δύση»

Η Ουκρανία εργάζεται για τη σύναψη συμφωνιών με διεθνείς εταίρους για την κοινή παραγωγή συστημάτων αεράμυνας ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, σε διαδικτυακή ομιλία του στο 6ο Γερμανο-Ουκρανικό Οικονομικό Φόρουμ.

«Εργαζόμαστε για συμφωνίες με εταίρους για την από κοινού παραγωγή συστημάτων αεράμυνας και η Γερμανία είναι μεταξύ αυτών των χωρών. Αυτό είναι ένα στρατηγικό καθήκον», είπε ο Ζελένσκι.

Τόνισε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο, επομένως οι «εταίροι» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας.

«Η δύναμη της αεροπορικής μας ασπίδας αποτελεί εγγύηση, ιδιαίτερα για τους γείτονές μας, ότι η ρωσική τρομοκρατία δεν θα περάσει τα σύνορα της ΕΕ», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντ. Σμιγκάλ ανακοίνωσε μια κοινοπραξία μεταξύ του γερμανικού ομίλου πολεμικής βιομηχανίας «Rheinmetall» και της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας (UDI) για την συντήρηση και την επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού που προμηθεύεται στην Ουκρανία από τη Δύση. Το εγχείρημα θα συμβάλει επίσης στο να παράγεται σε τοπικό επίπεδο κάποιος βασικός εξοπλισμός της Rheinmetall.

«Το πρώτο έργο θα είναι η επισκευή γερμανικού εξοπλισμού, αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων, (αυτοκινούμενων πυροβόλων) Panzerhaubitzers και άλλου γερμανικού εξοπλισμού», δήλωσε ο Σμιγκάλ.

«Συνεργαζόμαστε ενεργά με τις γερμανικές επιχειρήσεις και στις 18 Οκτώβρη εγγράφηκε μια κοινοπραξία, η Rheinmetall – JSC Ukrainian Defense Industry» η οποία «θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μαζί το οπλοστάσιο του ελεύθερου κόσμου», είπε.

H Rheinmetall αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι κατέχει των 51% των μετοχών στην κοινοπραξία που θα επιχειρεί στην ουκρανική επικράτεια.

Από την αρχή του πολέμου η οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια της Γερμανίας προς την Ουκρανία ανέρχεται συνολικά σε 24 δισ. ευρώ και «παραμένει η υπόσχεσή μας να υποστηρίζουμε την Ουκρανία όσο είναι απαραίτητο», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...