Η Ουκρανία στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας Σολτς και Πούτιν

Φωτό αρχείου

Τηλεφωνική συνομιλία με επίκεντρο την Ουκρανία είχαν σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησς, ο Σολτς ζήτησε από τον Πούτιν να βρεθεί μια διπλωματική λύση για την σύγκρουση στην Ουκρανία, που να βασίζεται στην εκεχειρία και την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων το συντομότερο δυνατόν. Δήλωσε επίσης ότι ο καγκελάριος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στην Ζαπορίζια στην Ουκρανία και ζήτησε από τον Πούτιν να συνεχίσει να εφαρμόζει πλήρως την υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών.

«Ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος τόνισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα προσάρτησης εκ μέρους της Ρωσίας δεν θα μείνουν αναπάντητα και δεν θα αναγνωριστούν σε καμία περίπτωση», ανέφερε ο Στέφεν Χεμπεστράιτ στην δήλωση του, προσθέτοντας ότι ο Σόλτς και ο Πούτιν συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Από την πλευρά του ο Πούτιν μίλησε για κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς των πόλεων του Ντονμπάς από το Κίεβο, εξαιτίας των οποίων ο άμαχος πληθυσμός πεθαίνει και οι άμαχοι υποδομές καταστρέφονται. Απαντώντας στην ερώτηση του Σόλτς για την κράτηση αιχμαλώτων πολέμου, τόνισε ότι η Ρωσία, σε αντίθεση με την Ουκρανία, παρέχει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού πρόσβαση σε αυτούς.

Ενημέρωσε επίσης τον Γερμανό καγκελάριο για τα μέτρα που ελήφθησαν σε συντονισμό με τον ΔΟΑΕ για την προστασία του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye. Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός εξαπολύει τακτικά ρουκέτες στο εργοστάσιο, με κίνδυνο μεγάλης κλίμακας καταστροφή.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι δεν υπήρξε πρόοδος στην άρση των εμποδίων στην εξαγωγή ρωσικών προϊόντων και λιπασμάτων. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προμηθεύσει περισσότερα σιτηρά στις ξένες αγορές, καθώς και να μεταφέρει δωρεάν λιπάσματα που έχουν μπλοκαριστεί στα ευρωπαϊκά λιμάνια σε άπορες χώρες.

Συζήτησαν επίσης για διακοπές στη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream. Ο Πούτιν είπε ότι αυτά τα προβλήματα ήταν αποτέλεσμα αντιρωσικών κυρώσεων που εμποδίζουν τη συντήρηση. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε κυνικές προσπάθειες να μετατεθεί η ευθύνη για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη στη Μόσχα μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Ουκρανία και την Πολωνία και την εγκατάλειψη του Nord Stream 2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ria Novosti

Δείτε ακόμα...