Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί το Βερολίνο γιατί δεν της δίνει άρματα μάχης Leopard ή Martre

Νέες επικρίσεις προς το Βερολίνο επεφύλαξε το Κίεβο για τις αποστολές όπλων, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων που ανακοίνωσε η Γερμανία δεν αντιστοιχεί στις άμεσες ανάγκες της χώρας του.

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες ότι θα θέσει σύντομα στην διάθεση της Ουκρανίας 50 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Dingo.

«Αποτελεί μυστήριο για μας: στην πραγματικότητα ζητούμε άρματα μάχης Leopard ή Martre και η Γερμανία δίνει τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Dingo. Κι’ αυτά χρήσιμα είναι και είμαστε ευγνώμονες. Αλλά δεν είναι αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη στην μάχη», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι έχει την εντύπωση πως υπάρχει «ένα είδος τοίχου όπλων» στο Βερολίνο. «Πιστεύω ότι για τον καγκελάριο ήρθε η ώρα να γκρεμίσει τον τοίχο».

Η γερμανική κυβέρνηση επικρίνεται και πάλι τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο και στο Βερολίνο για την διστακτική της στάση στην αποστολή αρμάτων μάχης που θα βοηθήσουν σημαντικά κατά την ουκρανική αντεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Ακόμα και αν η εκπαίδευση των στρατιωτών στα Leopard χρειαζόταν χρόνο, αυτά τα τανκς θα είναι αναγκαία στο πεδίο της μάχης σε δύο ή τρεις μήνες. Η απόφαση γι’ αυτό πρέπει να ληφθεί τώρα», επέμεινε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε επίσης χθες την αποστολή δύο νέων πυραυλικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης Mars-II, καθώς και 200 ρουκετών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δείτε ακόμα...