Η ουκρανική βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει κόμματα που θεωρεί «φιλορωσικά»

Συνεδρίαση της ουκρανικής βουλής
Συνεδρίαση της ουκρανικής βουλής

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο για την απαγόρευση κομμάτων που η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί ότι έχουν δεσμούς με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ.

«Αυτό που είναι σημαντικό, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε ως βάση, αφορά την απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων που διακηρύσσουν μια φιλορωσική ιδεολογία», είπε σε ενημέρωση μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Ο ιστότοπος της βουλής αναφέρει ότι το νομοσχέδιο διευρύνει τον κατάλογο των λόγων απαγόρευσης των πολιτικών κομμάτων των οποίων οι δραστηριότητες «έχουν χαρακτήρα συνεργατισμού» και στοχεύουν στην «υποκατάσταση της εθνικής ταυτότητας». Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση απαγόρευσης των δραστηριοτήτων του κόμματος με δικαστική απόφαση, η παράταξή του στη Βουλή θα υπόκειται σε διάλυση. Το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των κομμάτων περιλαμβάνει επίσης κατάσχεση της περιουσίας και των περιουσιακών τους στοιχείων υπέρ του κράτους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε νωρίτερα την αναστολή με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την περίοδο του στρατιωτικού νόμου της δραστηριότητας ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης που φέρεται να συνδέονται με τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβρη του 2015 έχει απαγορευτεί η δράση του ΚΚ Ουκρανίας, ενώ μέλη και στελέχη του υφίστανται διώξεις και φυλακίσεις.

Ταυτόχρονα η ουκρανική βουλή υιοθέτησε νόμο για την εθνικοποίηση της περιουσίας των Ρώσων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti».

Εξήγησε ότι ο νόμος ισχύει για τους πολίτες της Ρωσίας, καθώς και για όσους συνδέονται με τη χώρα, για παράδειγμα, ζουν ή ασκούν τις κύριες δραστηριότητές τους εκεί.

Ο πρόεδρος του κόμματος Υπηρέτης του Λαού διευκρίνισε επίσης ότι με δικαστική απόφαση ή με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, μπορεί να εθνικοποιηθεί η περιουσία ατόμων με οποιαδήποτε υπηκοότητα που υποστηρίζουν δημόσια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση των συμβόλων V και Z στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι στο έγγραφο η Ρωσία αναγνωρίζεται ως «τρομοκρατικό κράτος» και τα δύο λατινικά γράμματα θεωρούνται «σύμβολα στρατιωτικής εισβολής».

Με πληροφορίες από: TASS, «RIA»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...