Η Παλαιστίνη αποσύρεται από όλες τις συμφωνίες με Ισραήλ και ΗΠΑ

Παλαιστίνια

«Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το κράτος της Παλαιστίνης απαλλάσσονται σήμερα από όλες τις συμφωνίες με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και από όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της σφαίρας της ασφάλειας», ανακοίνωσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Επίσης, τόνισε το Ισραήλ θα πρέπει να κληθεί και να λογοδοτήσει για τις προσπάθειές του να προσαρτήσει κατεχόμενα παλαιστινιακή εδάφη, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι υποθάλπει τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης. Ενώ ξεκαθάρισε ότι η προσάρτηση μέρους της Δυτικής Όχθης θα εξαλείψει κάθε πιθανότητα να υπάρξει ειρήνη.

Το Δεκέμβρη του 2016 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε εγκρίνει την Απόφαση 2334, σύμφωνα με την οποία, ζητούσε από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τον εποικισμό των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε απαντήσει οτι δεν θα εφάρμοζε αυτή την απόφαση.

Θυμίζουμε οτι ο Αμπάς έχει ήδη ανακοινώσει τη διακοπή «όλων των σχέσεων» με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μετά την παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για το Μεσανατολικό.

Σχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση που σχημάτισε πρόσφατα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρόκειται να παρουσιάσει από την 1η Ιουλίου ως τη στρατηγική της για την εφαρμογή όσων προβλέπει, δηλαδή την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη (30% της Δυτικής Όχθης) και 130 οικισμών.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να περιμένει «καυτό καλοκαίρι» αν προχωρήσει στην προσάρτηση κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών.

Πηγη cnn.gr

ag

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...