Η πανδημία φουντώνει – μεγάλες οι ελλείψεις στα νοσοκομεία

Κορονοϊός
Πηγή: Eurokinissi

Με την πανδημία να φουντώνει ξανά, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο από την κυβέρνηση προκειμένου να προστατευτεί το τουριστικό προϊόν και με τους υπουργούς να κουνάνε το δάχτυλο της «ατομικής ευθύνης», όλο και πιο επικίνδυνη γίνεται η κατάσταση λόγω των ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία με κριτήριο τις αξιώσεις του κεφαλαίου, περιορίζοντας τα όποια μέτρα σε επιχειρησιακό επίπεδο, αφήνει εκτός κάδρου τα τεράστια προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας. Οι καταγγελίες Σωματείων εργαζομένων σε νοσοκομεία επιβεβαιώνουν την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την υγειονομική προστασία. Πρόκειται για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και μέσων προστασίας, που επιβαρύνουν και όσους εργάζονται σήμερα στα νοσοκομεία, δίνοντας τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες, ενώ φτάνουν σε τέτοιο σημείο που εκθέτουν γιατρούς και νοσηλευτές σε μεγάλους κινδύνους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πνευμονολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο», όπου νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19, όμως εφημερεύει και για τα υπόλοιπα πνευμονολογικά περιστατικά, χωρίς να επικουρείται από άλλη Πνευμονολογική κλινική σε ολόκληρη την Αττική. Την επικίνδυνη αυτή κατάσταση, που διαμορφώνει εστία διάδοσης του ιού σε πνευμονολογικούς ασθενείς, επιβαρυμένους με άλλες ασθένειες, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Το Σωματείο απαιτεί από τον υπουργό και τις διοικήσεις της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Γενικού Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να συνεφημερεύει με άλλες Πνευμονολογικές κλινικές η Πνευμονολογική κλινική και να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, αντίθετα να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), να ενισχυθεί άμεσα το νοσοκομείο με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες.

Επίσης τα σωματεία εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Σάμου και Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) και σε όλες τις μονάδες Υγείας των νησιών απαιτούν να καλυφθούν άμεσα οι σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, ιδιαίτερα σε Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Σάμου, σε όλα τα τμήματα υπάρχουν ελλείψεις σε γάντια και μάσκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των ασθενών. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες Υγείας.

Στο νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) χορηγείται μια μάσκα σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια, υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε γάντια.

Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» απαιτεί μέτρα προστασίας των εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου μετά την κοινοποίηση οδηγίας του υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της οποίας «η υπηρεσία κάλεσε συλλήβδην τους συναδέλφους που – έχοντας σοβαρά προβλήματα υγείας – έχουν συμπεριληφθεί με αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους».

Παράλληλα, ζητά από τον διοικητή του Νοσοκομείου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία του δικαιώματος της κανονικής άδειας των εργαζομένων, με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζονται στοιχειώδεις όροι υγείας και ασφάλειας του προσωπικού, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην επόμενη περίοδο, που ήδη προδιαγράφεται ιδιαιτέρως απαιτητική.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...