Η «πανευρωπαϊκή λύση» για την ενεργειακή κρίση θωρακίζει τους ομίλους και τσακίζει τους λαούς

Η «πανευρωπαϊκή λύση» για την ενεργειακή κρίση περιλαμβάνει νέα μέτρα που θα θωρακίζουν τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων και θα επιβάλλουν νέα βάρη στους λαούς με πανάκριβο ρεύμα, περικοπές στην κατανάλωση και βάθεμα της ενεργειακής φτώχειας. Αυτό επισήμανε ο Μανώλης Συντυχάκης βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 το βράδυ της Τρίτης 30 Αυγούστου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ενέργεια και τις κινήσεις στην ΕΕ

Εξηγώντας πως η ΕΕ είναι ένας καπιταλιστικός οργανισμός, ενδιαφέρεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπως και η ελληνική κυβέρνηση και όχι τις ανάγκες των λαών, οι οποίοι ζουν τις συνέπειες των σφοδρών ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΕΕ από τη μία και Ρωσία – Κίνα από την άλλη.  

Σημείωσε πως στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται και στα αρνητικά για το λαό δεδομένα, μόνο οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ μπορούν να προσφέρουν ανάσα ανακούφισης από την ενεργειακή φτώχεια. Οι προτάσεις του ΚΚΕ βρίσκονται εκτός του κάδρου αυτής της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης αλλά και της υπεράσπισης των επιχειρηματικών ομίλων και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την κατάργηση ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, γενναία μείωση των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου, κατάργηση χαρατσιών στις ΑΠΕ, να μην γίνονται διακοπές ρεύματος, να γίνει διαγραφή χρεών.

Επίσης, προτείνει να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας που έχει η χώρα, όπως ο λιγνίτης κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη», να καταργηθεί το χρηματιστήριο Ενέργειας που έβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, να καταργηθούν το χρηματιστήριο ρύπων και οι συμβάσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής καθώς και να αποσυρθεί η χώρα από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που διεξάγει αυτό τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για τα δικά της συμφέροντα, σε βάρος των λαών. 

Ο λαός να σηκώσει ανάστημα, να στηρίξει το ΚΚΕ για να αντεπιτεθεί και να αποτρέψει τα σχέδια των πολυεθνικών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, τόνισε ο Μ. Συντυχάκης σημειώνοντας πως παρά τους καβγάδες που βλέπουμε μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στρατηγική ταύτιση, όπως στον τομέα της Ενέργειας που στηρίζουν την απελευθέρωση της αγοράς.

Ερωτηθείς για τις υποκλοπές, σημείωσε πως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα, καθώς την ώρα που γίνονται χιλιάδες παρακολουθήσεις καθημερινά, αυτοί δεν λένε κουβέντα για το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει και όλοι έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωσή του.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...