Η πίεση των ΗΠΑ οδηγεί Κίνα και Ρωσία όλο και πιο «κοντά»

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον
Φώτο Αρχείου / Καπιτώλιο – Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ – Ουάσιγκτον / Πηγή: WIKIPEDIA

Χαρακτηριστικό είναι το προχτεσινό δημοσίευμα των «New York Times», που επαναφέρει τις πάγιες ανησυχίες της Δύσης για την προσέγγιση της Ρωσίας με την Κίνα, αλλά και την Ινδία.

Η Ρωσία και η Κίνα ενεργούν όλο και περισσότερο σαν «ένα μπλοκ», σχολιάζει το δημοσίευμα για την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν την Τετάρτη ο Βλ. Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ.

«Η Κίνα και η Ρωσία», αναφέρει, «έχουν σχηματίσει μια ολοένα πιο στενή οικονομική, στρατιωτική και γεωπολιτική εταιρική σχέση (…) που μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα μπλοκ ενάντια στην αμερικανική επιρροή, καθώς οι αντιπαραθέσεις και των δύο χωρών με τις ΗΠΑ βαθαίνουν».

Η εφημερίδα επισημαίνει το γεγονός ότι η συνάντηση Ρώσων και Κινέζων ηγετών έγινε «σε μια στιγμή υψηλού διακυβεύματος», κατά την επίσκεψη της Ντόνφριντ στη Μόσχα.

«Και καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απειλούν με συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις τη Ρωσία εάν επιτεθεί στην Ουκρανία, η Μόσχα σηματοδοτεί ότι έχει πολλούς άλλους φίλους στον κόσμο», γράφει.

Σύμφωνα δε με το δημοσίευμα, η συνάντηση του Πούτιν με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ν. Μόντι, την προηγούμενη βδομάδα στο Νέο Δελχί, έστειλε παρόμοιο μήνυμα. Ενα «μήνυμα» που σίγουρα «παρακολουθεί» στενά η Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ επιχειρούν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την Ινδία, ως κρίσιμο κομμάτι των συμμαχιών που επιδιώκουν να συγκροτήσουν πρωτίστως απέναντι στην Κίνα.

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...