«Η πολιτική καταστολής απέναντι στο εργατικό – λαϊκό κίνημα της Κολομβίας πάει χέρι – χέρι με τις στενές διασυνδέσεις της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια.»

Διαδήλωση την Κολομβία

Την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων που συνεχίζονται στην Κολομβία καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολαου-Αλαβάνου προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ.

Τις προηγούμενες μέρες χιλιάδες εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες, νεολαίοι συμμετείχαν σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική της κολομβιανής κυβέρνησης που θέλησε να αυξήσει τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων και να επιβάλει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ώστε να ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Οι κινητοποιήσεις αντιμετωπίστηκαν βίαια από το στρατό της αντιδραστικής κυβέρνησης Ντούκε, ενώ εδώ και χρόνια δρουν με την ανοχή του κράτους παρακρατικές ομάδες, που στοχοποιούν λαϊκούς αγωνιστές και συνδικαλιστές. Αυτού του είδους οι ομάδες εκτρέφονται και συντηρούνται από τμήματα μεγαλοπεπιχειρηματιών της Κολομβίας που τις αξιοποιούν ώστε να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Δεκάδες είναι οι συλληφθέντες, οι τραυματίες από την κρατική καταστολή σε όλη τη χώρα, ενώ τουλάχιστον 42 άνθρωποι – στην πλειοψηφία τους νέοι – έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η πολιτική καταστολής απέναντι στο εργατικό – λαϊκό κίνημα της Κολομβίας πάει χέρι – χέρι με τις στενές διασυνδέσεις των Κολομβιανών καπιταλιστών που συμμαχούν με τις ΗΠΑ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ενάντιων άλλων λαών της περιοχής.

Η υποχώρηση της κυβέρνησης Ντούκε, υπό την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων, σχετικά με το νομοσχέδιο για τη φορολογία του λαϊκού εισοδήματος δεν αναιρεί τα αντιλαϊκά σχέδια αυτής της αντιδραστικής κυβέρνησης, η οποία Συνεχίζει την καταστολή, τις διώξεις, τις συλλήψεις ακόμη και δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών για να επιβάλλει την πολιτική που ενισχύει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΕΕ έχει υπογράψει «συμφωνία σύνδεσης με την Κολομβία», ενισχύει τις εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μαζί της. Με αυτό τον τρόπο προωθεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων στη Λ. Αμερική και συντάσσεται με τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή, στηρίζοντας σθεναρά πραξικοπηματίες όπως ο Γκουαιδό.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε το εξής ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική/ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής σχετικά με την κρατική καταστολή και παρακρατική βία στην Κολομβία που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων διαδηλωτών, τη σύλληψη και τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων;»

Δείτε ακόμα...