Η ψηφιακή κάρτα εργασίας εξασφαλίζει στην πράξη την εργοδοτική ασυδοσία

Ντίνα Γκογκάκη

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας εξασφαλίζει στην πράξη την εργοδοτική ασυδοσία, τόνισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Όσο περνάνε οι ώρες και οι ημέρες μιλάμε για ένα «ψηφιακό φιάσκο», που καταρρίπτει την οποιαδήποτε προσπάθεια να μας παρουσιάσουν μια άλλη κατάσταση στους χώρους δουλειάς, σημείωσε η Ντ. Γκογκάκη, αναφερόμενη στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας για τα οφέλη της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν ξεκινά το ζήτημα της καταστρατήγησης των αδήλωτων και απλήρωτων υπερωριών με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ούτε τακτοποιείται, γιατί είναι σε ισχύ δεκάδες αντεργατικοί νόμοι που «διευθετούν» το ωράριο, που έχουν νομιμοποιήσει την 10ωρη εργασία, την απλήρωτη εργασία, τα «σπαστά» ωράρια.  Οπότε, πρόσθεσε, μιλάμε για μια μεγάλη κοροϊδία  απέναντι στους εργαζόμενους, στις πλάτες των οποίων έχουν φορτώσει όλους αυτούς τους αντεργατικούς νόμους. 

Ανέφερε τις πρόσφατες καταγγελίες του Συλλόγου, αλλά και μελών του σωματείου και εργαζομένων από σούπερ μάρκετ που όλο και πολλαπλασιάζονται για το τι ισχύει πραγματικά.

Δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα της εργοδοτικής ασυδοσίας η Ντ. Γκογκάκη ανέφερε την περίπτωση στην οποία εργαζόμενος δεν χτυπά την κάρτα του στις 5 π.μ. που προσέρχεται στην εργασία του αλλά στις 6 π.μ. που είναι δηλωμένο στο πρόγραμμα. Ή ότι θα χτυπάς την κάρτα σου στο μαγαζί στο οποίο είσαι δηλωμένος, αλλά επειδή οι ανάγκες προκύπτουν σε άλλο κατάστημα της επιχείρησης θα έρχεσαι στο σχόλασμα και θα χτυπάς την κάρτα στο μαγαζί στο οποίο είσαι δηλωμένος. Ουσιαστικά δηλαδή, πρόσθεσε, η Ν. Γκογκάκη, «γύρω – γύρω» οι εργαζόμενοι με τον εργοδότη να επιβάλλει ακόμα και με την ψηφιακή κάρτα τα ωράρια-«λάστιχο», την αδήλωτη εργασία κλπ., με βάση το υφιστάμενο αντεργατικό οπλοστάσιο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...