Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παρουσίασε σχέδιο συμφωνίας στην Ουκρανία – Διαψεύδει ο Ζελένσκι

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ - Ρωσία
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

Η Ρωσία παρέδωσε ένα κείμενο συμφωνίας στην Ουκρανία και περιμένει την απάντησή της, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος (Πούτιν) είπε ότι η ουκρανική πλευρά πάντα υποχωρεί από συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν, υποχωρεί από τα δικά της λόγια. Αυτό έχει πολύ κακές συνέπειες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων. Επί του παρόντος, παρουσιάστηκε στην ουκρανική πλευρά το προσχέδιο του εγγράφου μας που περιλαμβάνει απόλυτα σαφή διατύπωση. Η “μπάλα” είναι στο μέρος τους, περιμένουμε απάντηση», είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα για την απάντηση εξαρτάται από την ουκρανική πλευρά.

«Το έχουμε πει επανειλημμένα ότι ο ρυθμός εργασίας της ουκρανικής πλευράς αφήνει πολλά περιθώρια και οι Ουκρανοί δεν επιδεικνύουν μεγάλη προθυμία να εντείνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», είπε ο εκπρόσωπος.

Διαψεύδει ο Ζελένσκι

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το προσχέδιο με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου που το Κρεμλίνο λέει ότι έστειλε στο Κίεβο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ζελένσκι είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί «προτεραιότητα» της χώρας του. «Είναι προτεραιότητα για το κράτος μας, για την ισχύ του λαού μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Μισέλ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα κάνει «ό,τι μπορεί» ώστε η Ουκρανία «να κερδίσει τον πόλεμο» και επισήμανε ότι η ΕΕ έχει δώσει μέχρι τώρα στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο Κίεβο.

«Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να σας στηρίξουμε και να φροντίσουμε ώστε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο», τόνισε ο Μισέλ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει να διχάσει» την ΕΕ, διαβεβαίωσε εξάλλου ο Μισέλ, χαιρετίζοντας εν παρόδω την ικανότητα των «27» να λαμβάνουν αποφάσεις «όλοι μαζί και ομόφωνα» σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...