Η Ρωσία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) το 2023

ΡΩΣΙΑ - ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, από την 1η Ιανουαρίου, η Ρωσία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU), ενός οργανισμού που ένωσε την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και τη Ρωσική Ομοσπονδία το 2015.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τις προτεραιότητες της ρωσικής προεδρίας της EAEU για το 2023 στις 9 Δεκεμβρίου σε διευρυμένη συνεδρίαση του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου στο Μπισκέκ. Κατά την αξιολόγηση των ενεργειών της EAEU το 2022, τόνισε ότι η φετινή χρονιά έδειξε την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας εντός του οργανισμού. Ενόψει της αστάθειας της παγκόσμιας αγοράς και του δυσμενούς παγκόσμιου πολιτικού περιβάλλοντος, τα κράτη μέλη της Ένωσης κατάφεραν όχι μόνο να σταθεροποιήσουν τη μακροοικονομική κατάσταση, αλλά και να βελτιώσουν ορισμένους βασικούς δείκτες.

 Έτσι, το εμπόριο τροφίμων και αγροτικών προϊόντων επεκτάθηκε περισσότερο από το ένα τρίτο τους πρώτους εννέα μήνες του 2022. Η αγορά εργασίας εξελίχθηκε και εισήχθη το σύστημα «Εργασία Χωρίς Σύνορα», με πάνω από 500.000 κενές θέσεις και 2 εκατομμύρια βιογραφικά. Πάνω από το 75% των διμερών διακανονισμών μεταξύ των χωρών μελών της ένωσης μεταφέρθηκαν επιτυχώς σε εθνικά νομίσματα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο καθορισμός στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών και η έναρξη της προετοιμασίας ενός νέου βασικού κειμένου για την οικονομική ολοκλήρωση απαιτείται για τη μελλοντική ανάπτυξη της EAEU, καθώς το υπάρχον έχει σχεδιαστεί για να διαρκέσει μόνο μέχρι το 2025. Ο Ρώσος Πρόεδρος προσδιόρισε την αναπτυσσόμενη τεχνολογική ανεξαρτησία των κρατών μελών της EAEU και τη διαμόρφωση μιας κοινής βάσης καινοτομίας σε βασικούς κλάδους ως βασικούς φορείς αλληλεπίδρασης ολοκλήρωσης. Πιστεύει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εργασία για τη συντονισμένη εισαγωγή των τεχνολογιών της πληροφορίας, ιδιαίτερα της διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων.

Η Ρωσία σκοπεύει επίσης να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ενίσχυση των επενδυτικών σχέσεων και στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για αμοιβαίες επενδύσεις. Αυτό θα απαιτήσει τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών καθώς και την εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η Ρωσία στοχεύει να αντιμετωπίσει ζητήματα με την επέκταση των επιστημονικών και εκπαιδευτικών επαφών, τη διαπανεπιστημιακή συνεργασία και την ενίσχυση των προγραμμάτων φοιτητικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η δημιουργία μιας κοινής αγοράς φυσικού αερίου της EAEU θα πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα για τα επόμενα δύο χρόνια. Το Συμβούλιο των Αρχηγών των Εξουσιοδοτημένων Ενεργειακών Αρχών των κρατών της EAEU, που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, θα ασχοληθεί με θέματα που σχετίζονται με τη δημιουργία κοινών αγορών ενέργειας και την παροχή βασικών ενεργειακών πόρων στις εθνικές οικονομίες.

Η ανάπτυξη των διαδρόμων μεταφοράς Βορρά-Νότου και Δύσης-Ανατολής είναι ένας άλλος πιθανός τομέας συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων στην EAEU. Την ίδια στιγμή, όχι μόνο τα μέλη της ένωσης, αλλά και πολλές άλλες χώρες που είναι πρόθυμες να συγχρηματοδοτήσουν έργα, ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη υποδομών μεταφορών στον χώρο της EAEU, σύμφωνα με τον Πούτιν.

Επίσης, η Ρωσία υποστηρίζει την ενίσχυση των διεθνών δεσμών της EAEU και κατά τη διάρκεια της προεδρίας της θα διευκολύνει την περαιτέρω επέκταση των συμφωνιών με ξένους εταίρους. Η Μολδαβία, η Κούβα και το Ουζμπεκιστάν έχουν ήδη λάβει καθεστώς παρατηρητή στην EAEU και η EAEU έχει συμφωνίες για ζώνη ελεύθερων συναλλαγών (ΖΕΣ) με το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και τη Σερβία, καθώς και συμφωνία για την εμπορική και οικονομική συνεργασία με την Κίνα.

Τα κοινοβούλια της EAEU θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία με το Ιράν, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Θα ξεκινήσουν επίσης οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία με τα ΗΑΕ, σύμφωνα με την απόφαση του Δεκεμβρίου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...