Η Ρωσία αναστέλλει τις στρατιωτικές επιθεωρήσεις των ΗΠΑ

Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις - Πυραυλικό σύστημα Iskander-M ενώ φορτώνει τακτικό βαλλιστικό πυραυλο
Φώτο Αρχείου / Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις – Πυραυλικό σύστημα Iskander-M ενώ φορτώνει τακτικό βαλλιστικό πυραυλο

Η Ρωσία θα σταματήσει τις προγραμματισμένες αμερικανικές επιθεωρήσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της, στο πλαίσιο της Συνθήκης START (Strategic Arms Reduction Treaty), διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων.

Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Μόσχα «αναγκάστηκε να καταφύγει σε αυτό το μέτρο ως αποτέλεσμα της επιμονής της Ουάσιγκτον ότι θα επιδιώξει αναπόφευκτα την επανέναρξη των επιθεωρήσεων υπό συνθήκες που δεν λαμβάνουν υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα».

Οι όροι που προτείνει η Ουάσιγκτον «δημιουργούν μονομερή πλεονεκτήματα για τις ΗΠΑ και ουσιαστικά στερούν από τη Ρωσική Ομοσπονδία το δικαίωμα διεξαγωγής επιθεωρήσεων σε αμερικανικό έδαφος», συμπληρώνει.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συζητήσουν με τη Ρωσία ένα νέο σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών, που θα αντικαταστήσει τη New START, η οποία λήγει το 2026.

Η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις από την Ουάσιγκτον σχετικά με το μέλλον της Συνθήκης New START, ή γενικότερα για τον έλεγχο των εξοπλισμών, αλλά είναι «απαραίτητος ο διάλογος», επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυπριακή Πολεμική Αεροπορία από 9 έως 25 Αυγούστου θα προχωρήσει σε εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά. Το δεύτερο στάδιο των ασκήσεων θα διεξαχθεί στη βάση του Ασουλούκ, στη Ρωσία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...