Η Ρωσία άνοιξε διάδρομο για την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Azovstal

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι άνοιξε ένα διάδρομο για τις ουκρανικές δυνάμεις που θέλουν να δεχθούν την ρωσική πρόταση να καταθέσουν τα όπλα και να αποχωρήσουν με ασφάλεια από τo εργοστάσιο της Azovstal στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Η Ρωσία είχε καλέσει νωρίτερα τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της Azovstal να καταθέσουν τα όπλα έως τις 12 το μεσημέρι, «εάν θέλουν να ζήσουν». 

Η ρωσική κίνηση έρχεται καθώς επίκειται η τελική επίθεση για την κατάληψη του εργοστασίου, στο οποίο είναι οχυρωμένοι κυρίως άνδρες του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ και ξένοι μισθοφόροι. Ο ηγέτης της ρωσικής περιφέρειας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν σήμερα πλήρως τη χαλυβουργία Azovstal.

Στον «πάγο» οι συνομιλίες

Η επικείμενη κατάληψη της Μαριούπολης, δημιουργεί νέα δεδομένα και στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλο Ποντολιάκ, δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις έχει περαιτέρω περιπλέξει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι δύσκολο να ειπωθεί πότε θα επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...