Η Ρωσία απομακρύνει το «τοξικό» δολάριο και ευρώ στις οικονομικές σχέσεις με τους εταίρους της

Η Ρωσία απομακρύνει το δολάριο και το ευρώ στις εμπορικές, οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις με τους εταίρους, καθώς αυτά τα νομίσματα έχουν γίνει «τοξικά» από την αυξημένη πίεση της Δύσης, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Alexander Pankin σε συνέντευξή του στο TASS.

«Απέναντι στην αυξημένη γεωπολιτική πίεση από τη «συλλογική Δύση», ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν σταθεροί εμπορικοί, οικονομικοί και επενδυτικοί δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και των εταίρων της είναι να αποφευχθεί η χρήση νομισμάτων που έχουν γίνει «τοξικά», κυρίως το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ και να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις, κυρίως σε εθνικά νομίσματα», είπε ο Pankin.

Σημείωσε ότι το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που χτίστηκε από την Ουάσιγκτον έχει αποδειχθεί «ακατάλληλο για τις συνθήκες μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και έχει ουσιαστικά γίνει ένα εργαλείο για την επίτευξη πολιτικών στόχων μιας ομάδας χωρών».

«Είναι προφανές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Δύση σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει κατάχρηση της προνομιακής της θέσης», συνέχισε ο Πάνκιν. «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι πολλά κράτη, κρίνοντας ως παράνομες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σκέφτονται την ανάγκη να αποδολαριοποιήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα με άλλες χώρες, για να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους. Όπως αποδείχθηκε, αν υπάρχει πολιτική βούληση, το θέμα είναι επιλύεται εύκολα», πρόσθεσε.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...