Η Ρωσία αύξησε τα επιτόκια στο 20%

Οικονομία-Χρηματιστήριο-Στατιστική

Η Ρωσία αύξησε τα επιτόκια στο 20% τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτική αγορά της χώρας.

Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα το πρωί πριν από την έναρξη των συναλλαγών, αλλά απέτυχε να σταματήσει την κατάρρευση του ρουβλίου μόλις άνοιξαν οι αγορές.

Η τράπεζα είπε ότι αυτό θα της επιτρέψει να «υποστηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις τιμές και να προστατεύσει τις αποταμιεύσεις των πολιτών από την υποτίμηση».

Στις ξέφρενες συναλλαγές, όταν οι αγορές άνοιξαν τη Δευτέρα, το ρούβλι κατέρρευσε τουλάχιστον κατά 20%, σπάζοντας το φράγμα της ισοτιμίας του 100 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Οι τράπεζες και τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος γύρω από την πρωτεύουσα χρέωναν πολύ υψηλότερα επιτόκια για σκληρό νόμισμα.

Η Ρωσία έχει πληγεί με πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα. Τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας -έως και το 40% των διεθνών αποθεμάτων της ύψους 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων- έχουν παγώσει, ορισμένες τράπεζες έχουν αποσυρθεί από το δίκτυο χρηματοοικονομικών επικοινωνιών SWIFT και η πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές έχει παγώσει.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πίεση στις τράπεζες, σημαντικές εκροές κεφαλαίων, νομισματική κρίση και διογκούμενο πληθωρισμό, ενώ οι αναλυτές λένε ότι η διαφαινόμενη οικονομική κρίση μπορεί να είναι η χειρότερη από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας είπε επίσης ότι θα επιβάλει στις εταιρείες να πουλήσουν τουλάχιστον το 80% των κερδών τους σε ξένο νόμισμα στην εγχώρια αγορά, μια κίνηση που θα τις αναγκάσει να αγοράσουν ρούβλια, δημιουργώντας έτσι ζήτηση για το υπό πολιορκία νόμισμα.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας απέφεραν σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, που σημαίνει ότι οι αναγκαστικές πωλήσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην αγορά την ημέρα. Οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι η κίνηση σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τον τυπικό ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας στη σταθεροποίηση του νομίσματος, το οποίο επλήγη από το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων στη Δύση.

Η ρυθμιστική αρχή απαγόρευσε επίσης σε μη Ρώσους να πωλούν μετοχές σε εταιρείες εισηγμένες στο ρωσικό χρηματιστήριο και ανέστειλε τις συναλλαγές μετοχών τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...