Η Ρωσία δεν αποκλείει ενδεχόμενο τριμερούς συνόδου κορυφής με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Μετά την πρόσφατη σύγκρουση το Αζερμπαϊτζάν έχει ανακτήσει σχεδόν όλα τα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (το διαγραμμισμένο μέρος) και τμήμα του από το νοτιότερο άκρο έως τη Σούσα, ενώ έχει δοθεί ένας διάδρομος στο Λατσίν για να συνδέεται η Αρμενία με το υπόλοιπο τμήμα του Ν. Καραμπάχ
Νότιος Καύκασος

Η Μόσχα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής τριμερούς συνόδου κορυφής μεταξύ Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο σε συνέντευξή του στο TASS.

«Συνεχίζουμε τη συστηματική εργασία σε όλα τα επίπεδα για την εφαρμογή των τριμερών συμφωνιών ανώτατου επιπέδου, που επιτεύχθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020, στις 11 Ιανουαρίου και στις 26 Νοεμβρίου 2021. Οι ηγέτες είναι σε διαρκή επαφή. Δεν αποκλείουμε να πραγματοποιηθεί και συνάντησή τους, εάν παραστεί ανάγκη», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε όλα τα θέματα Μπακού-Γερεβάν με τους ομολόγους του της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κατά την επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν Ντουσάνμπε στις 12 Μαΐου.

Η σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια αμφισβητούμενη περιοχή που ήταν μέρος του Αζερμπαϊτζάν πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά κατοικείται κυρίως από αρμένιους, ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 1988 μετά την αυτονόμηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ Η περιοχή ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Το 1992-1994, οι εντάσεις ξέσπασαν και εξερράγησαν σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις για τον έλεγχο του θύλακα και των επτά παρακείμενων περιοχών αφού το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχο τους. Οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται από το 1992 υπό την Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ, Ρωσίας, Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, με έντονες μάχες να μαίνονται στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στις 9 Νοεμβρίου 2020, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν υπέγραψαν κοινή δήλωση για πλήρη κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι πλευρές του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας σταμάτησαν στις θέσεις που είχαν και ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν κατά μήκος της γραμμής εμπλοκής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος του διαδρόμου Λατσίν που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα για να ασκήσουν τον έλεγχο της τήρησης της εκεχειρίας. Εκτός από αυτό, μια σειρά από περιοχές πέρασαν στον έλεγχο του Μπακού.

Στις 11 Ιανουαρίου 2021, οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν στη Μόσχα και κατέληξαν σε συμφωνία για την απεμπλοκή των περιφερειακών επικοινωνιών. Μετά τη συμφωνία αυτή συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας σε επίπεδο αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

Οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν ξανά στο Σότσι στις 26 Νοεμβρίου 2021. Συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας. Συμφώνησαν επίσης να συγκροτήσουν μια διμερή επιτροπή για την οριοθέτηση των συνόρων. Η ρωσική πλευρά υποσχέθηκε να προσφέρει τη συμβουλευτική της βοήθεια κατόπιν αιτήματος των μερών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...