Η Ρωσία δεν θα εκφοβιστεί με κυρώσεις, λέει ο πρεσβευτής της στις ΗΠΑ

Όπως μετέδωσε σήμερα το πρωί το πρακτορείο TASS, το Κογκρέσο ασκεί πιέσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και προσωπικών κυρώσεων στην ηγεσία της χώρας. Αυτό δεν θα εκφοβίσει τη Μόσχα, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

“Πιστεύουμε ότι οι πιέσεις στο Καπιτώλιο για τη θέσπιση αντιρωσικών περιορισμών, καθώς και προσωπικών κυρώσεων κατά της ανώτατης ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι προκλητικές και δείχνουν πανικό. Δεν θα μας τρομοκρατήσουν οι περιορισμοί” σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα της πρεσβείας στο Facebook.

“Πίσω από τις απαιτήσεις να τιμωρήσουν τη χώρα μας κρύβεται μια προσπάθεια επηρεασμού της Ρωσίας στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Είναι τέτοια πίεση, όπως η ανικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να υπερασπιστούν την άποψή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αιτιολογημένο τρόπο», επεσήμανε ο Αντόνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ισχυρισμοί περί δήθεν σχεδίου επίθεσης σε γειτονικό κράτος που εκκολάπτεται από τη χώρα μας είναι αποκύημα της αρρωστημένης φαντασίας ρωσοφοβικών κύκλων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ψυχικής τους διαταραχής. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: δεν έχουμε επιθετικές βλέψεις προς την Ουκρανία», τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής, προσθέτοντας: «Φαίνεται ότι οι πολιτικοί των ΗΠΑ έχουν καλλιεργήσει τον μύθο της “επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία” στα μέσα ενημέρωσης και τώρα αντιμετωπίζουν τις δικές τους φοβίες».

Ο Ρώσος πρέσβης τόνισε ότι «υπό αυτές τις συνθήκες, θα συνιστούσαμε στους Αμερικανούς γερουσιαστές να εμπλακούν στη διαμόρφωση μιας δικομματικής συναίνεσης για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βαθύτερη οικονομική και πολιτική κρίση».

“Είμαστε κατά της αντιπαράθεσης. Η επιλογή μας είναι να οικοδομήσουμε αμοιβαίες ρεαλιστικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Είναι καιρός οι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον να εγκαταλείψουν τις απειλές. Μια τέτοια στρατηγική δεν θα αποφέρει κανένα όφελος στον λαό των ΗΠΑ. Η διεθνής ασφάλεια, απαιτεί σοφία και στοχευμένες ενέργειες. Έχουμε παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες μας για να βγούμε από την κρίση. Στις 10 Ιανουαρίου εξηγήθηκαν στη Γενεύη και στις 12 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες», σημείωσε ο Αντόνοφ.

«Περιμένουμε μια απάντηση, όχι με τη μορφή λαϊκιστικών δηλώσεων, αλλά αιτιολογημένων γραπτών προτάσεων», πρόσθεσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Την Τετάρτη, ομάδα αμερικανών βουλευτών παρουσίασε νομοσχέδιο για την επιβολή περιορισμών στη Ρωσία, το οποίο σχετίζεται με εντάσεις γύρω από την Ουκρανία και περιλαμβάνει κυρώσεις κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του πρωθυπουργού της χώρας, των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και άλλους ανώτατους στρατιωτικούς. Οι περιορισμοί ενδέχεται επίσης να στοχεύουν το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Η Δύση και το Κίεβο διαδίδουν ισχυρισμούς για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατήγγειλε αυτούς τους ισχυρισμούς ως «κενούς και αβάσιμους», που χρησιμεύουν ως τέχνασμα για την κλιμάκωση της έντασης, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Ωστόσο, ο Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προβοκάτσιας με σκοπό να δικαιολογήσουν τέτοιους ισχυρισμούς και προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες χρήσης στρατιωτικής βίας για την επίλυση της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία θα έχουν σοβαρές συνέπειες.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ, στο δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών σχετικά με τις προτάσεις της Μόσχας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η πρώτη συνάντηση της σειράς, στην οποία συμμετείχαν Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 10 Ιανουαρίου και ο τρίτος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη στις 13 Ιανουαρίου.

Πηγή: TASS

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...