Η Ρωσία ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίθεση της Ουκρανίας στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye

Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η Ρωσία ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την ουκρανική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό του Ζαπορόζιε, έγραψε στο Twitter ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι την Παρασκευή.

Σχολιάζοντας δημοσίευση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ρωσίας στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ο Πολυάνσκι έγραψε: «Στείλαμε λεπτομερείς πληροφορίες για αυτήν την απερίσκεπτη πρόκληση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Είναι καιρός ο ΟΗΕ να λέει τα πράγματα με το όνομά τους».

Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο φορές τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Ζαπορόζιε την Παρασκευή. Η στρατιωτική-πολιτική διοίκηση της περιοχής Zaporozhye είπε ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα, αλλά ότι ο βομβαρδισμός προκάλεσε πυρκαγιά κοντά στο NPP.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν 20 βλήματα των 152 χιλιοστών στο NPP και την πόλη Energodar. Μετά τον βομβαρδισμό ακολούθησε ανάφλεξη αερίου στον σταθμό υδρογόνου του εργοστασίου του Zaporozhye. Η φωτιά κατασβέστηκε γρήγορα. Εκτός από αυτό, η χωρητικότητα μιας μονάδας μειώθηκε και η Energodar έχει μερικώς διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Το ανώτατο όργανο της Ρωσίας καταδίκασε τις επιθέσεις ως «πράξεις πυρηνικής τρομοκρατίας» και προειδοποίησε ότι ολόκληρη η ευθύνη για τις διακοπές στη λειτουργία της θα βαρύνει τις αρχές του Κιέβου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...