Η Ρωσία επαναλαμβάνει τις εξαγωγές πετρελαίου στην Βόρεια Κορέα

Η Ρωσία ξανάρχισε τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Βόρεια Κορέα τον Δεκέμβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα οποία είναι το πρώτο τέτοιου είδους φορτίο από το 2020, καθώς οι δύο χώρες άρχισαν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους.

Η Βόρεια Κορέα επιδιώκει στενότερες σχέσεις με το Κρεμλίνο και υποστήριξε την Μόσχα όταν πέρυσι εισέβαλε στην Ουκρανία, επικρίνοντας την «ηγεμονική πολιτική» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης.

Η Ρωσία εξήγαγε 67.000 βαρέλια διυλισμένου πετρελαίου στην Bόρειο Κορέα μέχρι τον Απρίλιο και είναι οι πρώτες παραδόσεις που αναφέρθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη από τότε που η Μόσχα είχε δηλώσει ότι απέστειλε στην κορεατική χώρα 255 βαρέλια διυλισμένου πετρελαίου τον Αύγουστο του 2020.

Σύμφωνα με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στην Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της, οι χώρες υποχρεούνται να αναφέρουν τις μηνιαίες πωλήσεις διυλισμένου πετρελαίου στην επιτροπή κυρώσεων για την Βόρεια Κορέα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι πωλήσεις πετρελαίου άρχισαν λίγο μετά την επανέναρξη της σιδηροδρομικής επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας τον Νοέμβριο για πρώτη φορά από το 2020, ενισχύοντας τις προσδοκίες για επανεκκίνηση του εμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...