Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία σιτηρών αφού έλαβε εγγυήσεις από την Ουκρανία

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η Μόσχα επιστρέφει στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών αφού έλαβε γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών για να διεξάγει στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον της Ρωσίας, ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτό κατέστη δυνατό με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

«Καταφέραμε να λάβουμε γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία, οι οποίες στάλθηκαν στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο την 1η Νοεμβρίου 2022, ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο και τα ουκρανικά λιμάνια που εμπλέκονται στην εξαγωγή γεωργικών αγαθών για τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων κατά της Ρωσίας», αναφέρει η δήλωση.

Το υπουργείο τόνισε ότι η Ουκρανία διαβεβαίωσε επίσημα τη Ρωσία ότι «ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί σε αυστηρή συμμόρφωση με την «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας» και τη σχετική διάταξη για το Κοινό Κέντρο Συντονισμού. Η Ρωσία πιστεύει ότι οι εγγυήσεις που έλαβε σε αυτό το σημείο φαίνονται επαρκείς και επαναλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Στις 29 Οκτωβρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας για εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας μετά την τρομοκρατική επίθεση της Ουκρανίας σε πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικά σκάφη που συμμετείχαν στη διασφάλιση του διαδρόμου σιτηρών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...