Η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ελλάδα

Ο Πρέσβης Τζ. Πάιατ στη υποδοχή στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη για την Άσκηση Defender Europe 21
Φώτο Αρχείου / Ο Πρέσβης Τζ. Πάιατ στη υποδοχή στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη για την Άσκηση Defender Europe 21 / Μάης 2021 / Πηγή: EUROKINISSI

Η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, είναι αδικαιολόγητη. Δεν παραγνωρίζουμε βέβαια, ότι χρόνια διεξάγεται ένα είδος ιμπεριαλιστικής διελκυστίνδας ανάμεσα στη Ρωσία και ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή, με στόχο την διεκδίκηση σφαιρών επιρροής, πηγών υδρογονανθράκων και αγωγών μεταφοράς τους (Αζοφική, Μαύρη και Βαλτική Θάλασσα). Ακριβώς αυτοί οι έντονοι ανταγωνισμοί ανάμεσά στους ιμπεριαλιστές είναι το υπόβαθρο και της σημερινής εξέλιξης, που αιματοκυλά τους λαούς της περιοχής και σπέρνει καταστροφές.

Αναμφίβολα η σημερινή εξέλιξη συνδέεται με την επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην Ουκρανία, καθώς και την ένοπλη επίθεση, που εξαπέλυσε τις τελευταίες ημέρες η ουκρανική κυβέρνηση κατά του λαού στο Ντονμπάς. Δεν ξεχνάμε ότι πολύ νωρίτερα η Ουκρανία είχε εξοπλιστεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετά τα γεγονότα του 2014. Δεν μπορεί ακόμη να μη σημειώσουμε ότι γενικότερα οι τραγικές αυτές για τους λαούς εξελίξεις συμβαίνουν σε μια εποχή που ακολούθησε την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ελληνική συμμετοχή στην περικύκλωση της Ρωσίας

Η χώρα μας δεν είναι “αθώα του εγκλήματος”. Την ελληνική συμβολή στην περικύκλωση της Ρωσίας, αλλά και τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, περιέγραψε μετά την επίσκεψη του ο Ν. Δένδιας στην Ουκρανία. Σχετικά δήλωνε ότι «στηρίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ και συμμετέχουμε ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Άκτιο (σ.σ. απ’ όπου απογειώνονται για περιπολίες ΝΑΤΟικά AWACS), της περιοδικής παρουσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ». Ο ΥΠΕΞ παρέλειψε βέβαια να είναι πιο ακριβής για την δραστηριότητα των ξένων βάσεων από το ελληνικό έδαφος με στόχο την Ρωσία και σκοπό τον έλεγχο στη Μαύρη Θάλασσα.

Στα μέσα όμως Ιουλίου προφανώς ενθουσιασμένος από την διαγωγή της ελληνικής κυβέρνησης ο Πάιατ δήλωνε ότι “Οι ελληνικές διπλωματικές φιλοδοξίες απλώνονται, ως τη Μαύρη Θάλασσα”. Μια τέτοια δήλωση λέει πολλά. Προφανώς αυτός – ο Πάϊατ – κάτι παραπάνω ξέρει. Επιδιώκει να κολακέψει, αλλά και να φουσκώνει παραπέρα τα πανιά της αστικής τάξης της χώρας μας, με σκοπό να δυναμώσει ακόμη περισσότερο την επιθετικότητάς της. Να συνταχτεί ακόμα πιο ενεργά στους σχεδιασμούς των αμερικανονατοϊκών, για επιθέσεις ενάντια σε άλλους λαούς, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Οι Ένοπλες δυνάμεις της χώρας συμμετείχαν στην αμερικανονατοϊκή άσκηση Sea Breeze στην Μαύρη Θάλασσα με συμμετοχή από 32 χώρες από 6 ηπείρους, χωρίς μάλιστα προηγούμενη ενημέρωση του ελληνικού λαού, για κάτι που ήξεραν τόσες άλλες χώρες σ’ όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η άσκηση εκτός των πολλών άλλων περιλάμβανε και διείσδυση σε Ουκρανικό έδαφος της ΙΙης μονάδας εκστρατείας πεζοναυτών των ΗΠΑ (IIMarineExpeditionaryForce – ΙΙ ΜΕF). Ακολούθησε ακόμη και μία βουλγαρική άσκηση «Breeze 21», με συμμετοχή της πυραυλακάτου «Δανιόλος», που τέθηκε «υπό παρακολούθηση» από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η Νατοϊκή αρμάδα SNMG2 στη Μαύρη Θάλασσα - ΝΑΤΟ - Πολεμικά πλοία
Φώτο Αρχείου / Standing NATO Maritime Group 2 will take part in Exercise Sea Breeze 21 from 28 June 2021 and run through 23 July 2021. (NATO courtesy photo by SNMG2)

Επίσης 15 αμερικανικά «F-15Ε», που προηγουμένως είχαν αναπτυχθεί στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας κάλυψαν την ανάπτυξη αυτής της ίδιας της ναυαρχίδας του αμερικανικού 6ου Στόλου, του περίφημου «USS Mount Whitney», στη Μαύρη Θάλασσα με την συνοδεία του αντιτορπιλικού κατευθυνομένων βλημάτων USS Porter. Στο πλοίο διοικήσεως του 6ου αμερικανικού στόλου USS Mount Whitney επέβαιναν μάλιστα τόσο τα επιτελεία του 6ου αμερικανικού στόλου (SIXTHFLT), όσο και  της διοίκησης Ναυτικών δυνάμεων κρούσεως και υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO (STRIKFORNATO)). Ότι πιο αξιόλογο δηλαδή για το ΝΑΤΟ στον ναυτικό πόλεμο. Στην ανάπτυξη της ναυαρχίδας 6ου στόλου και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, υπό το βλέμμα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, βασικό ρόλο έπαιξαν και ιπτάμενα ραντάρ («Airborne Εarly Warning» – AEW) από Ελλάδα και Τουρκία, ένα EMB-145 και ένα E-7T αντίστοιχα.

Θυμίζουμε πως συχνά πυκνά ΝΑΤΟϊκά πλοία που απλώνονται στη Μ. Θάλασσα, αλλά και στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ υποστηρίζονται από αεροσκάφη πολλαπλών ναυτικών αποστολών (MMA) Ρ-8 «Poseidon», που απογειώνονται από την αεροναυτική βάση των ΗΠΑ της Σούδας. Πιθανότατα τέτοιου τύπου ήταν το αεροσκάφος στο οποίο αναφέρθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ότι συμμετείχε στην παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Κριμαίας, με την υπογράμμιση ότι προήλθε από την βάση του στην Σούδα. Σε άλλη περίπτωση στη Μαύρη Θάλασσα πέταξε ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ (ΑΣΕΠΕ) υπό το βλέμμα των Ρώσων (Νοέμ, 2021)σε αποστολή των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Μόλις πρόσφατα δώδεκα επιθετικά ελικόπτερα των Αμερικανών που σταθμεύουν στο Στεφανοβικειο έφυγαν για Πολωνία απέναντι στη Ρωσία, αποτυπώνοντας και έτσι το πραγματικό περιεχόμενο των κατάπτυστων συμφωνιών με τις ΗΠΑ που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο και στόχο των ανταγωνιστών.

Στην περικύκλωση της Ρωσίας σημαντικό ρόλο παίζει, βεβαίως και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης! Εκεί ξεφορτώνονται στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμός που προωθουνται στην Αν. Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία, στο πλαισιο της επιχείρησης των ΗΠΑ “Atlantic Resolve”. Η επιχείρηση αυτή ειναι επιπλέον των όσων το ΝΑΤΟ έχει ενισχυσει τη στρατιωτική παρουσία του στα βορειοανατολικά σύνορα με τα “τέσσερα 30ρια”. Το τελευταίο διάστημα οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ενισχύθηκαν ακόμη περισσπότερο τοσο από τις ΗΠΑ όσο και άλλες ΝΑΤΟϊκές χωρες. Ειδικότερα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία προστίθεται ένα ακόμη 30ρι με δημιουργία νέου Σώματος Στρατού, στη θέση μεραρχίας που υπήρχε. Εννοείται ότι η Ρουμανία έχει ενισχυθεί εδώ και πολύ καιρό με νατοϊκά μαχητικά αεροσκάφη για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της, που ήδη ενισχύθηκαν με άλλα επιπλέον.

Τεθωρακισμένα και άλλο στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Φώτο Αρχείου / Τεθωρακισμένα και άλλο στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένουν άγνωστες οι αποφάσεις της τελευταίας συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ που έγινε προ ημερών. Έτσι δεν έχει γίνει γνωστό τυχόν ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση της ΝΔ για ανάπτυξη ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για ενίσχυση Βαλκανικών χωρών και ειδικότερα της Ρουμανίας. Θα πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ρώσοι αξιωματούχοι για την Ελλάδα

Συχνά Ρώσοι αξιωματούχοι δείχνουν τη χώρα μας. Πρώτ’ απ’ όλα ο ίδιος ο Πούτιν αναφέρθηκε στη βάση της Σούδας απ’ όπου το καλοκαίρι απογειώθηκε το αμερικανικό Ρ–8.

Ακόμα σαφείς προειδοποιήσεις απηύθυνε κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, λίγους μήνες πριν, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών A. Γκρουσκό, τονίζοντας ότι «είναι διμερές θέμα της Ελλάδας και άλλων χωρών η ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα. Όμως το μήνυμα που μεταφέρουμε είναι ότι κατά την άποψή μας πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος της φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανάσχεσης και του περιορισμού της Ρωσίας»…

Μέσα σ’ αυτό το γενικότερο πλαίσιο, η πολλαπλή εμπλοκή της αστικής τάξης της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις, σε αιματηρούς σχεδιασμούς σε βάρος άλλων λαών. Οδηγός για εμάς είναι η Πολιτική Απόφαση του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, από την οποία σταχυολογούμε: «Ο Ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον λαό … της Ρωσίας, με τους άλλους λαούς. Οι λαοί μπορούν να ζήσουν ειρηνικά αν βγάλουν από τη μέση τα συμφέροντα που τους οδηγούν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους ….». Ο λαός έχει συμφέρον να αγωνιστεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος «… για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, για οικοδόμηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ των λαών, με αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία. …». «… Να σταματήσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές ασκήσεις που στοχεύουν στην περικύκλωση της Ρωσίας και σημαδεύουν άλλους λαούς. …»

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Ρωσίας και Ουκρανίας που έχουν εμπλακεί σε μια τραγική για όλους κατάσταση. Τους καλούμε, όπως και τον Ελληνικό λαό, να δυναμώσουν την πάλη τους για τη μοναδική εναλλακτική λύση για τους εργαζόμενους που υπάρχει και μπορεί να οδηγήσει στην πραγματική ειρήνη και βρίσκεται σ’ έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, στο σοσιαλισμό. Ο λαός μας, οργανωμένος και αποφασισμένος, να παλέψει για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και τα στρατηγεία. Να παλέψει για αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για καμιά εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους πολέμους, για επιστροφή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από αποστολές εκτός συνόρων. Κανένας Έλληνας να μην σταλεί απέναντι στη Ρωσία στην Αν. Ευρώπη, η τη Μαύρη Θάλασσα και των εκεί παράλιων χωρών.

Γιάννης Ντουνιαδάκης
υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Δείτε ακόμα...