Η Ρουμανία σκοπεύει να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά F-35

Η Ρουμανία έχει στόχο να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35 τελευταίας γενιάς για να ενισχύσει την αεροπορική άμυνά της, ανέφερε σε δήλωσή του το ανώτατο συμβούλιο άμυνας (CSAT) της χώρας.

Η Ρουμανία αύξησε φέτος τις αμυντικές δαπάνες της στο 2,5% του ΑΕΠ της, από 2%, ως «απάντηση» στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η χώρα «φιλοξενεί» ένα αμερικανικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων και από πέρυσι, μια μόνιμη μονάδα μάχης του ΝΑΤΟ. Στο έδαφός της σταθμεύουν από τις αρχές του χρόνου σταθμεύουν στη ΝΑΤΟικά αεροσκάφη παρακολούθησης AWACS. Όλα αυτά, στο πλαίσιο της παραπέρα ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της λυκοσυμμαχίας και της «απάντησης» στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η διαδικασία του εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας θα συνεχιστεί μέσω της απόκτησης αεριωθουμένων F-35 τελευταίας γενιάς», αναφέρεται στη δήλωση. Το ανώτατο συμβούλιο άμυνας δεν ανέφερε κάποιο χρονοδιάγραμμα ούτε τον αριθμό των αεροσκαφών που θα αγοραστούν, τα οποία κατασκευάζονται από την αμερικανική Lockheed Martin Corp.

Το Μάρτιο, το υπουργείο ’Αμυνας ανακοίνωσε πως η Ρουμανία θα αγοράσει άρματα μάχης Abrams που κατασκευάζονται από την General Dynamics. Το Δεκέμβριο, το ίδιο υπουργείο είχε υπογράψει συμφωνία για την απόκτηση επτά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Watchkeeper X από την ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρονικών αμυντικών συστημάτων Elbit Systems έναντι 1,89 δισεκατομμυρίου λέι (383,2 εκατομμύρια ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...