Η Σλοβακία απελαύνει 35 άλλους διπλωμάτες της Ρωσίας

Μπρατισλάβα, Σλοβακία
Μπρατισλάβα, Σλοβακία / Πηγή: Unsplash

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας αποφάσισε να απελάσει 35 διπλωματικούς υπαλλήλους της πρεσβείας της Ρωσίας στη Μπρατισλάβα, εξαιτίας υποψιών πως επιδίδονταν σε κατασκοπεία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής εκλήθη στο σλοβακικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του επιδόθηκε νότα η οποία ανακοίνωνε πως «η Δημοκρατία της Σλοβακίας αποφάσισε να μειωθεί το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας στην Μπρατισλάβα κατά 35 πρόσωπα», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της σλοβακικής διπλωματίας Γιουράι Τομάγκα.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ μίλησε για μέτρο εθνικής ασφαλείας. «Οι 35 διπλωμάτες που επαναπατρίζουμε δεν ήταν απλά πλεονάζοντες με δεδομένες τις τρέχουσες διμερείς σχέσεις μας, αλλά αντιπροσώπευαν απαράδεκτα υψηλό κίνδυνο ασφαλείας», δήλωσε ο Χέγκερ στο σλοβακικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TASR.

Το σλοβακικό ΥΠΕΞ από την πλευρά του ανέφερε πως αναμένει να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων μόνον αφού «η Ρωσία τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι διπλωμάτες της επιστρέψουν στην κανονική διπλωματική πρακτική».

Η εξέλιξη έρχεται να επιβαρύνει τις ήδη τεταμένες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και προστίθεται στη μακρά σειρά απελάσεων Ρώσων διπλωματών από κράτη μέλη της ΕΕ και από τις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την Τρίτη, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία και Ιρλανδία ανακοίνωσαν τη συντονισμένη απέλαση δεκάδων ρώσων διπλωματών που βάρυναν υποψίες για κατασκοπεία. Άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής απέλασαν επίσης διπλωμάτες που χαρακτήρισαν πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η Μόσχα ανακοίνωσε από την πλευρά της προχθές Τρίτη πως απελαύνει δέκα διπλωμάτες των βαλτικών χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...