Η «στρατηγική αυτονομία» της λυκοσυμμαχίας και οι «πράσινες μπίζνες» στο επίκεντρο

8η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU – MED), με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, της Σλοβενίας και της Κροατίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στο φόντο των σχεδίων «στρατηγικής αυτονομίας» και ενίσχυσης των στρατιωτικών «ικανοτήτων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στην Αθήνα, η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (EUMED). Το σχήμα ονομάζεται πλέον «Med9», καθώς στην ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα, προστέθηκαν η Κροατία και η Σλοβενία.

Στη διακήρυξη που υπέγραψαν οι εννέα ηγέτες, γίνεται λόγος για τις «στρατηγικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ΕΕ και την ανάγκη «να κάνει ένα βήμα μπροστά» όσον αφορά στην ικανότητά της να δρα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια «κοινή στρατηγική κουλτούρας» για την ασφάλεια και την άμυνα μεταξύ των κρατών-μελών και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενόψει της επίσπευσης του ελληνοτουρκικού παζαριού (εκκρεμεί ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών), ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας «που οι χώρες μας, όλες, έχουν υπογράψει και τιμούν». Όπως είπε, «αυτό αφορά όλες τις χώρες, αφορά και τη γειτονική Τουρκία, η οποία είναι καιρός πια να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν …είδε «αποκλιμάκωση» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε την πρόταση του προς την Άγκυρα «για μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος, από τη μια οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία και από την άλλη για λύση που θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο».

Από τη Σύνοδο δεν έλειψαν οι αναφορές στις «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου, με τους ηγέτες να ομνύουν στο «πράσινο new deal».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...