Η στρατιωτική άσκηση «Αργώ 2022» δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας

Συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ με την Γαλλική Φρεγάτα AUVERGNE
Την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ με την Γαλλική Φρεγάτα AUVERGNE, στην θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της νήσου Κρήτης. Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)

«Η διμερής στρατιωτική άσκηση «Αργώ 2022», που διεξάγεται στον Παγασητικό Κόλπο και στο Κεντρικό Αιγαίο, με επίκεντρο γαλλικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Tonnerre», στην οποία συμμετέχουν και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας», ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ.

«Αντίθετα», ξεκαθαρίζει,«και μ’ αυτήν την άσκηση η χώρα μετατρέπεται σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων κατά άλλων λαών, ενώ προσθέτει νέους κινδύνους για τον λαό μας, που στοχοποιείται. Γίνονται στα πλαίσια των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με ΗΠΑ, Γαλλία και ΝΑΤΟ – ΕΕ και έχουν επιθετικό χαρακτήρα.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, πως πρόκειται για “αμυντικές” ασκήσεις συνεκπαίδευσης, διαψεύδονται από το περιεχόμενο των συμφωνιών, την αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων και υποδομών σε όλη τη χώρα, όπως στο Στεφανοβίκειο και στο Στρατόπεδο Γεωργούλα. Υπηρετούν τη συγκέντρωση δυνάμεων για την περικύκλωση της Ρωσίας, την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Είναι, επίσης, εντελώς αβάσιμοι οι ισχυρισμοί πως η πολιτική της εμπλοκής επιδρά θετικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ως «ασπίδα» στην επιθετική στάση της τουρκικής αστικής τάξης. Και οι πρόσφατες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά δείχνουν ότι μέσα στο πλαίσιο της όξυνσης των ανταγωνισμών και της εμπλοκής της Ελλάδας, προστίθενται προβλήματα στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα. ΗΠΑ και Γαλλία συνεχίζουν τις οικονομικές, πολιτικές, στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία και συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις – πρόβες πολέμου.

Το γεγονός ότι “παζαρεύουν” με την Τουρκία, ώστε να την κρατήσουν πάση θυσία στο δυτικό στρατόπεδο, με το βλέμμα στραμμένο στη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, βάζει σε διαρκή κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, προωθεί τη διχοτόμηση στην Κύπρο. Οι δυνάμεις αυτές δεν αναγνωρίζουν τα σύνορα, αντιμετωπίζουν το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, αποδεικνύοντας ότι είναι απολύτως παραπλανητικές οι λεγόμενες ρήτρες “αμυντικής συνδρομής” που υπάρχουν και στην συμφωνία με τη Γαλλία. Εξάλλου μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επαναλαμβάνουν τη σημασία που έχει για τα δικά τους συμφέροντα και επιδιώξεις η στρατηγική σχέση με την Τουρκία, ο ιδιαίτερος ρόλος που εκπληρώνει στο ΝΑΤΟ.

Ο λαός μας πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το ρεύμα της μαχητικής παρέμβασης για την απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, το ξήλωμα των στρατιωτικών βάσεων, την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Σύμφωνα με το δελτίο του ΓΕΕΘΑ:

Από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο των διεθνών δραστηριοτήτων που έχει οργανώσει και συντονίζει το ΓΕΕΘΑ, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας με την επωνυμία «ARGO – 22», η οποία θα λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου καθώς και στον Άγιο Ευστράτιο και στην Σκύρο με Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, που θα διεξαχθεί στη Σκύρο.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με :

  • Μονάδες της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ
  • Μονάδες του ΠΝ
  • Αεροπορικά μέσα του ΣΞ
  • Μαχητικά Αεροσκάφη της ΠΑ

Οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με το Πλοίο Διοίκησης Αμφίβιων Επιχειρήσεων (LHD) FS TONNERRE και τις υπαγόμενες σε αυτό μονάδες και μέσα.

Η Άσκηση «ARGO – 22» είναι τύπου LIVEX (Live Exercise) και εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard (πατήστε εδώ), και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών, καθώς και στην διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε αντικείμενα αμφίβιων και αποβατικών επιχειρήσεων.

Δείτε ακόμα...