Συνταγματική τροπολογία που κατοχυρώνει το καθεστώς «πυρηνικής δύναμης» επικύρωσε η Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση της Βόρειας Κορέας, εγκρίνοντας ομόφωνα «το κρίσιμο θέμα της ατζέντας για τη διαμόρφωση πολιτικής πυρηνικής ισχύος», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την επίσπευση του εκσυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου για λόγους «στρατηγικής αποτροπής».
Ολα αυτά ενώ, λίγα 24ωρα πριν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον Οργανισμό, Κιμ Σονγκ, είχε εκτιμήσει ότι «η στρατιωτική κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και γύρω από αυτήν οδεύει προς το χείλος ενός πυρηνικού πολέμου». Κατηγόρησε ΗΠΑ και Νότια Κορέα ότι διαμορφώνουν μια επικίνδυνη κατάσταση και πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα, η χώρα του αναγκάζεται «να επιταχύνει την ανάπτυξη των δυνατοτήτων αυτοάμυνας».
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός στρατιώτης Τράβις Κινγκ, που απέλασαν οι αρχές της Βόρειας Κορέας, προσγειώθηκε χτες σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Τέξας. Αναμένεται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και μετά να αξιολογηθεί, ώστε στη συνέχεια να περάσει από διαδικασία επανένταξης.
Ο 23χρονος Κινγκ πέρασε από τη Νότια στη Βόρεια Κορέα στις 18/7, αφού προηγουμένως παρεισέφρησε σε οργανωμένη επίσκεψη πολιτών στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες. Ο Κινγκ, που κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό τον Γενάρη του 2021, αντιμετώπισε δύο καταγγελίες επίθεσης στη Νότια Κορέα. Αναμενόταν να βρεθεί αντιμέτωπος με περισσότερα πειθαρχικά μέτρα όταν θα έφθανε πίσω στις ΗΠΑ, αλλά ενώ περίμενε αμερικανικό μεταγωγικό για να επιστρέψει στη μονάδα του στις Ηνωμένες Πολιτείες, το έσκασε και εισήλθε με τον παραπάνω τρόπο στη Βόρεια Κορέα.
Για την επιστροφή του Κινγκ «στα χέρια των ΗΠΑ» μεσολάβησαν η Σουηδία (εκπροσωπεί την Ουάσιγκτον στη Βόρεια Κορέα) και η Κίνα, μέσω της οποίας ο Αμερικανός στρατιώτης επέστρεψε σε αεροπορική βάση στη Νότια Κορέα, πριν ταξιδέψει πίσω στις ΗΠΑ.
Πηγή: Ριζοσπάστης