Ή στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε

Πυροσβέστρια σε κατάσβεση πυρκαγιάς
Πυροσβέστρια σε κατάσβεση πυρκαγιάς / Πηγή: Eurokinissi

Το 1998, εδώ και 23 χρόνια, η δασοπυρόσβεση της χώρας ανατέθηκε” μετά βαΐων και κλάδων” στο Πυροσβεστικό Σώμα. 

Για όσους δεν έχουν κοντή μνήμη η μετάβαση της αρμοδιότητας το 1998 έγινε ανορθόδοξα και απότομα λίγο καιρό πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, χωρίς καμιά εκπαίδευση του προσωπικού και χωρίς ουσιαστικά κανενός είδους συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία. Χαρακτηριστικό εκείνης της πρώτης χρονιάς, ήταν το γεγονός ότι παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, ότι το εποχικό προσωπικό θα αποτελούνταν από έμπειρους δασοπυροσβέστες, σχεδόν όλοι οι έμπειροι αερομεταφερόμενοι εργάτες δασοπυρόσβεσης δεν προσλήφθηκαν, γιατί είχαν εργαστεί το καλοκαίρι του 1997 και δεν θεωρηθήκαν από τον ΑΣΕΠ μακροχρόνια άνεργοι!!!!! 

Τις δασικές πυρκαγιές λοιπόν κλήθηκαν να  αντιμετωπίσουν μόνιμοι πυροσβέστες που ουδέποτε είχαν εμπλακεί σε δασοπυρόσβεση εκτός της τροφοδοσίας σε νερό των οχημάτων της δασικής υπηρεσίας, οδηγοί πυροσβεστικών οχημάτων που δεν πρόλαβαν να εκπαιδευτούν στην οδήγηση των δασικών πυροσβεστικών οχημάτων στο δασικό οδικό δίκτυο, αξιωματικοί που διατάσσονταν να  συντονίσουν  την κατάσβεση χωρίς  οι άνθρωποι να γνωρίζουν ούτε καν τη συμπεριφορά της δασικής πυρκαγιάς ανάλογα με τη βλάστηση και το τοπογραφικό ανάγλυφο. 

Τραγικός ο απολογισμός αυτά τα χρόνια.

 23 πυροσβέστες νεκροί σε δασικές πυρκαγιές και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων. 

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και σε συνδυασμό με την άναρχη οικοδόμηση  οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, που είναι συνέπεια της εμπορευματοποίησης της γης, της παντελούς έλλειψης πρόληψης και του άθλιου κατακερματισμού αρμοδιοτήτων, έδειξε τα δόντια της στην καταστροφική πυρκαγιά του Ματιού με την εκατόμβη νεκρών συνανθρώπων μας. 

Πέρασαν 3 χρόνια από τότε και δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως. 

Συσσωρευμένη καύσιμη υλη παραμένει στα δάση, είμαστε στα τέλη του Ιούνη κι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση της. 

Τα δασαρχεία της χώρας σχεδόν χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορούν να εφαρμόσουν τα επιστημονικά μοντέλα διαχείρισης του δασικού πλούτου. 

Το Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς εκπαίδευση, με τραγικές ελλείψεις προσωπικού και μέσων στηρίζεται στην υπερεργασία και  φιλότιμο των υπάλληλων για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. 

Η πολιτεία  απαντά σε όλα αυτά με αγορές πυροσβεστικών αεροσκαφών ανάγοντας την αεροπυρόσβεση στο μείζον μέσον κατάσβεσης των πυρκαγιών. 

Αλήθεια, δεν δίδαξε τίποτα και σε κανέναν η περίπτωση του Ματιού; 

Θα έχουμε λέει τον μεγαλύτερο εναέριο στόλο σε όλη την Ευρώπη 

Μπράβο μας!!!! 

Το ότι εκείνη την τραγική ημέρα που μαίνονταν οι πυρκαγιές σε Κινέττα  και Μάτι ήταν αδύνατον λόγω των καιρικών συνθηκών να χρησιμοποιηθούν τα αεροσκάφη δεν αφύπνισε κανέναν;;; 

Νομίζω ότι το τοπίο έχει πια ξεκαθαρίσει. 

Τα συμφέροντα των λίγων επισκιάζουν τα πάντα πια σε αυτή τη χώρα. 

Κάντε την εικόνα. 

Το δασαρχείο ανύπαρκτο

Το Πυροσβεστικό Σώμα με τις ελλείψεις και τις παθογένειές του, καλά – καλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθημερινά συμβάντα, αλλά παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στα αεροδρόμια και τους αυτοκινητοδρόμους ιδιωτικών συμφερόντων, δεσμεύοντας εκατοντάδες πυροσβέστες, οι οποίοι όμως δεν έχουν αναπληρωθεί στις υπηρεσίες από τις οποίες έφυγαν. 

Παράλληλα τεράστια τμήματα των   εναπομεινάντων  δασών και  δασικών εκτάσεων πρόκειται να εκχερσωθούν για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών που ένας θεός ξέρει αν θα είναι προς όφελος των πολιτών αυτής της χώρας. 

Ταυτόχρονα, εν μέσω πανδημίας κιόλας, ψηφίζονται στην ελληνική βουλή τα πιο αντιδραστικά, αντιλαϊκά και αντεργατικά νομοσχέδια. 

Αλήθεια τώρα μας δουλεύουν;; 

Πιστεύουν ότι μας χρυσώνουν το χάπι με φαμφάρες και φιγούρες τύπου Canadair? 

Αιδώς Αργείοι!!!!! 

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η αντίσταση κι ο αγώνας όλου του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που καταργεί δικαιώματα και βάζει στο στόχαστρο τη ζωή μας. Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε θέση οι πυροσβέστες, μαζί με το λαό.

Μια πυροσβέστρια

Δείτε ακόμα...