Οι συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα

Η τελική συμφωνία για την αποκατάσταση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί από την επόμενη εβδομάδα σε περίπτωση ευνοϊκής εξέλιξης των γεγονότων, δήλωσε στο TASS ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη Μιχαήλ Ουλιάνοφ.

«Σε περίπτωση ευνοϊκής εξέλιξης των γεγονότων η τελική συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα», απάντησε σε σχετική ερώτηση. “Εείναι δυνατό εάν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες της Βιέννης συμφωνήσουν με το κείμενο που κατέληξαν οι συντονιστές της ΕΕ στις 8 Αυγούστου. Εάν αντιρρήσεις, είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι εξελίξεις τώρα. Πρέπει να περιμένουμε την αρχή της επόμενης εβδομάδας», είπε ο διπλωμάτης.

Οι συντονιστές της ΕΕ έχουν κάνει αρκετές αλλαγές στο κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι τώρα, πρόσθεσε ο Ουλιάνοφ.

“Αυτό δεν είναι κείμενο της ΕΕ, αλλά από όλους τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο. Ως συντονιστές, οι εκπρόσωποι της ΕΕ μπορεί να προσφέρουν επιλογές συμβιβασμού, κάτι που έκαναν. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν, ενώ το Ιράν δεν έχει ακόμη καθορίσει τη θέση του για το κείμενο, γι’ αυτό δεν θα κάνω κάποια πρόβλεψη για τα ζητήματα που μπορεί να έχει ακόμη η Τεχεράνη», εξήγησε.

Το 2015, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία με το Ιράν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση γύρω από το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσυρθεί από τη συμφωνία, με την Ουάσιγκτον να επιβάλλει τις πιο σκληρές κυρώσεις στην Τεχεράνη. Ο σημερινός ένοικος του Οβάλ Γραφείου, Τζο Μπάιντεν, έχει επανειλημμένα δηλώσει την υποστήριξή του για την επανέναρξη της πυρηνικής συμφωνίας.

Από τον περασμένο Απρίλιο, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Γαλλία διεξάγουν συζητήσεις με το Ιράν στη Βιέννη για την επαναφορά του JCPOA στην αρχική του μορφή.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...