Η σύνοδος ΗΠΑ-ASEAN δεν έδωσε απαντήσεις στις χώρες της περιοχής

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-ASEAN (Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) έγινε μια «μεγάλη χαμένη ευκαιρία» αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν κατάφερε να προσφέρει στους ηγέτες της Ένωσης συγκεκριμένες κατευθύνσεις συνεργασίας. Αυτό δημοσίευσε η εφημερίδα Straits Times σήμερα Κυριακή.

Ο Αμερικανός ηγέτης υποσχέθηκε να διαθέσει 150 εκατ. δολάρια σε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασίας με την ASEAN, συμπεριλαμβανομένων 60 εκατ. δολαρίων για ναυτιλιακά προγράμματα υπό την καθοδήγηση της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, η οποία θα στείλει προσωπικό και μέσα για παροχή βοήθειας στις περιφερειακές αρχές επιβολής του νόμου. “Αυτό που φαίνεται ως προτεραιότητα είναι η Κίνα. Όλα αυτά γίνονται για να αντιμετωπιστεί η θαλάσσια διεκδίκηση της Κίνας και φυσικά η Πρωτοβουλία Belt and Road”, δήλωσε η Joanne Lin, επικεφαλής ερευνήτρια του Κέντρου Μελετών Asean του Ινστιτούτου ISEAS Yusof-Ishak. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ηγέτες της ASEAN δεν πήραν από τον Μπάιντεν απαντήσεις για τα σημαντικά ζητήματα για αυτούς, ιδίως ποια έργα σκοπεύουν να προτείνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία της μετά την πανδημία του κορωνοϊού καθώς και κάτω από τις συνθήκες που έχει προκαλέσει η ουκρανική κρίση. Επιπλέον, η ένωση δεν μπόρεσε να καταλάβει εάν το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ (IPEF) θα γίνει ουσιαστική στρατηγική στα πλαίσια της Συνολικής και Προοδευτικής Συμφωνίας για Συνεργασία του Υπερειρηνικού (CPTPP) από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2017. Η εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι το IPEF ήταν «πραγματικά αυτό που προσδοκούσε η περιοχή, πολύ περισσότερο από αυτόν τον μακρύ κατάλογο πρωτοβουλιών», που δεν περιλαμβάνει τίποτα ουσιαστικό.

Ο Derek Grossman, αμυντικός αναλυτής στο think-tank Rand Corporation με έδρα τις ΗΠΑ, πιστεύει ότι “ο Μπάιντεν είπε ότι η θέση της ASEAN βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της κυβέρνησής του στον Ινδο-Ειρηνικό. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε το πλαίσιο θα έπρεπε να γίνει ξεκάθαρο για να δοθεί χρόνος να μιλήσουμε για το πώς η ASEAN μπορεί να ενσωματωθεί σε αυτό. Αντίθετα, αποκαλύπτοντάς το αργότερα κατά τη σύνοδο κορυφής της Quad, θα μοιάζει με ένα εξωπεριφερειακό πλαίσιο του οποίου η ASEAN δεν είναι πραγματικά σημαντικός παράγοντας». Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η σύνοδος κορυφής στις 12-13 Μαΐου είναι πλέον μια «μεγάλη χαμένη ευκαιρία».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...