“Η συνθήκη του Μοντρέ δεν έχει καμία σχέση με το κανάλι της Κωνσταντινούπολης”

Χάρτης που απεικονίζει την Κωνσταντινούπολη, τη θάλασσα του Μαρμαρά, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα

Η συνθήκη του Μοντρέ δεν έχει καμία σχέση με το κανάλι της Κωνσταντινούπολης και είναι λάθος να τα τα συνδέουμε μεταξύ τους, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μουκαχίτ Κουκουκιλμάζ, ανώτερος σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι λάθος να κάνουμε σύνδεση μεταξύ της σύμβασης του Μοντρέ και του νέου καναλιού της Κωνσταντινούπολης. Η σύμβαση του Μοντρέ εγκρίθηκε το 1936, όταν το ζήτημα των στενών ήταν το πιο σημαντικό. Η σύμβαση δεν έχει καμία σχέση με τη νέα πλωτή οδό που θα ανοίξει. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα. Αυτή η κατάσταση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τη διέλευση πλοίων οποιασδήποτε χώρας στο εγγύς μέλλον» δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου.

Ο σύμβουλος του Ερντογάν πρόσθεσε ότι το κανάλι της Κωνσταντινούπολης είναι μεγαλύτερο από την προηγούμενη πλωτή οδό, επιτρέπει σε περισσότερα πλοία να περάσουν με ασφάλεια και παρέχει μια εναλλακτική διαδρομή.

«Το κανάλι θα είναι ένα πλεονέκτημα όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τις χώρες του Εύξεινου Πόντου και εκείνων που χρησιμοποιούν τα στενά», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγους μήνες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η σύμβαση του Μοντρέ για το καθεστώς του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στο κανάλι της Κωνσταντινούπολης.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...