Η Ταϊβάν σταθερός «μοχλός» στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας

O Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, επέλεξε να εστιάσει ξανά στο θέμα της Ταϊβάν για την αντιπαράθεση με την Κίνα. Ενώ ισχυρίστηκε από τη μία ότι «είμαστε σταθεροί στην τήρηση της πολιτικής και των δεσμεύσεων της “μίας Κίνας”», από την άλλη εξέφρασε «ανησυχία» για την «ικανότητα της Ταϊβάν να αμύνεται», διαμηνύοντας ξανά ότι αποτελεί προτεραιότητα το «να διατηρήσουμε την ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια χρήσης βίας που θα απειλούσε την ασφάλεια του λαού της Ταϊβάν».

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό, εκδηλώθηκαν και οι πρόσφατες αναταραχές στα Νησιά Σολομώντα, με αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και προσκείμενους σε αυτήν διαδηλωτές να συγκρούονται με την κυβέρνηση Σογκαβάρε για την επιλογή της να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Κίνα, «παγώνοντας» στενότερους δεσμούς που ανέπτυσσε με την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση Σογκαβάρε επικράτησε κατά τη διενέργεια ψηφοφορίας για πρόταση μομφής εναντίον της, την οποία κατέθεσε η αντιπολίτευση. «Το αίτημα για παραίτηση και η πρόταση μομφής έγιναν στο πλαίσιο μιας παράνομης απόπειρας πραξικοπήματος», δήλωσε ο Σογκαβάρε, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει «στους πράκτορες της Ταϊβάν». Πάντως, στο όνομα της «αποκατάστασης της τάξης» και της «αντιμετώπισης των ταραχών», η κυβέρνηση Σογκαβάρε δέχτηκε τη «συνδρομή» χωρών όπως η Παπούα Νέα Γουινέα, τα Νησιά Φίτζι αλλά και η Αυστραλία, που έστειλαν αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα, μετά και από ενεργοποίηση σχετικών διμερών συμφωνιών.

Την ίδια ώρα στελέχη του αντιπολιτευόμενου Ντ. Σουιντάνι, κυβερνήτη της επαρχίας Μαλάιτα των Νησιών Σολομώντα, ανέφεραν ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της διενέργειας δημοψηφίσματος για ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...