Η τοποθέτηση του Δ. Κουτσούμπα στην τηλεδιάσκεψη με το ΔΣ της ΠΟΕΣ

Τηλεδιάσκεψη του Δ. Κουτσούμπα με το ΔΣ της ΠΟΕΣ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας πραγματοποίησε χθες, Σάββατο, τηλεδιάσκεψη με το ΔΣ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.). Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης και ο υποναύαρχος ε.α. Γιάννης Ντουνιαδάκης, ενώ συντόνιζε ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντισυνταγματάρχης ε.α, Νίκος Παπαναστάσης. Εκ μέρους της ΠΟΕΣ συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣ Ανέστης Τσουκαράκης και τα μέλη του ΔΣ.

Ακολουθεί η παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα:

“Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή συνάντηση, έστω και από μακριά, λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Βέβαια αυτό δεν μας εμποδίζει να συζητήσουμε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άντρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία παραμένουν σε σημαντικό βαθμό άλυτα και κυρίως δεν μας εμποδίζει, εμείς σαν Κόμμα, να συμβάλλουμε στην επίλυσή τους, στηρίζοντας τις προσπάθειες της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών και των ενώσεών σας.

Γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία από εσάς, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ανεξαρτήτου βαθμού και προέλευσης, προέρχεστε από εργατικές – λαϊκές οικογένειες, από οικογένειες με άνεργα μέλη, με παιδιά που αναζητούν μια θέση εργασίας ή εργάζονται σε 4ωρες απασχολήσεις και η αποζημίωσή τους δεν φτάνει ούτε για τις βασικές τους ανάγκες.

Αυτό βέβαια είναι το τοπίο που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις. Τώρα όμως, αυτή η επίθεση αλλάζει επίπεδο, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, που ουσιαστικά αποτελεί πολεμικό ανακοινωθέν ενάντια στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Ενώ νομοθετούν την παντοδυναμία του μεγαλοεργοδότη, η κυβέρνηση με τα παπαγαλάκια της έχουν βαλθεί να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι για το “καλό” τους η 10ωρη δουλειά, η μείωση του μισθού τους, η δουλειά τις Κυριακές, οι νέοι περιορισμοί στη συνδικαλιστική δράση και του δικαιώματος της απεργίας. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν!

Γνωρίζουμε μέσα και από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του Κόμματος μας με τα στελέχη και τις ενώσεις σας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, τόσο εσείς στο εργασιακό σας περιβάλλον, όσο και οι οικογένειές σας, στις οποίες αναμφίβολα έχουν άμεσο αντίκτυπο και τα δικά σας προβλήματα.

Να είστε βέβαιοι ότι αυτά τα προβλήματα δεν διαφέρουν καθόλου απ’ αυτά που αντιμετωπίζουν όλες οι λαϊκές οικογένειες, ως αποτέλεσμα φυσικά των πολιτικών που διαχρονικά ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή της ΝΔ.

Και πραγματικά αποτελεί πρόκληση οι κυβερνώντες, χωρίς ίχνος ντροπής, να σας λένε: «Όταν καταταχθήκατε στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζατε ποια είναι η κατάσταση, τώρα γιατί μιλάτε, τι ζητάτε;». Εσείς όμως γνωρίζετε πολύ καλά τι συνέβη και τι συμβαίνει. Ποιος έχει την ευθύνη.

Είναι, όμως, πλέον γνωστό ότι χωρίς διεκδίκηση και αγώνα τίποτα δεν κερδίζεται. Τίποτα δεν χαρίζεται.

Εμείς ως Κόμμα, στηρίζουμε τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι μια σημαντική κατάκτηση που δεν σας τη χάρισε κανείς, έγινε με σκληρούς αγώνες, ακόμα και με διώξεις των ίδιων των πρωτοπόρων συνδικαλιστών στρατιωτικών.

Η πορεία μέχρι σήμερα δείχνει, ότι με ιδιαίτερη ευθύνη και αποδοτικότητα, μπορεί να προωθηθεί αποτελεσματικά η συλλογική εκπροσώπηση και η διεκδίκηση λύσεων στα σοβαρά προβλήματα αυτού του χώρου.

Ήδη, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, αλλά και τα εμπόδια που καλείστε να ξεπεράσετε, υπάρχει συσσωρευμένη σημαντική εμπειρία από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι με το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, ούτε η πειθαρχία καταλύθηκε, ούτε φυσικά η στρατιωτική ιεραρχία παραμερίστηκε.

Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την κατάσταση στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παράδειγμα είναι η πανσπερμία προέλευσης των στελεχών και η ευκαιριακή, χωρίς σχέδιο, ικανοποίηση βαθμολογικών αιτημάτων μεμονωμένων κατηγοριών προσωπικού.

Μιλάμε για τους κατατασσόμενους με διαγωνισμούς, τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Στρατιωτικά Ιδρύματα (ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ – ΔΟΚΙΜΩΝ – ΙΚΑΡΩΝ).

Οι κυβερνήσεις ικανοποιούν σε κάποιους από αυτούς μερικά αιτήματα, δημιουργώντας αντίστοιχα όμως προβλήματα σε άλλους.

Η σκόπιμη συντήρηση αυτής της ατέρμονης διαδικασίας, από πλευράς των κυβερνήσεων και της ευκαιριακής αντιμετώπισης των προβλημάτων με αποσπασματικές λύσεις, πέραν όλων των άλλων, είναι προσβλητική για το ίδιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα προβλήματά σας, τα γνωρίζουμε και σ’ αυτό έχει συμβάλει καταλυτικά η ανάδειξή τους απ’ την Ομοσπονδία σας. Και χαιρόμαστε που θα παρουσιαστούν και στη διάρκεια της σημερινής μας τηλεδιάσκεψης, αναλυτικά από εσάς.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέσα στη Βουλή, έχει ήδη καταθέσει δεκάδες ερωτήσεις, και φυσικά θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σας σε κάθε δίκαιο αίτημά σας.

Έχουμε αναδείξει και στηρίξει σημαντικά θέματα για τα στελέχη και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έχουμε διεκδικήσει λύσεις στα δικά σας προβλήματα, όπως εσείς οι ίδιοι μάς τα έχετε μεταφέρει. Έτσι όπως εσείς οι ίδιοι τα ζείτε.

Με την ευκαιρία της σημερινής τηλεδιάσκεψης, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή, το 2020 εκατόν είκοσι εφτά (127) ερωτήσεις και τους πρώτους μήνες του 2021 επιπλέον τριάντα (30) ερωτήσεις, για πολλά από τα προβλήματα σας.

Αναφέρω τις κυριότερες απ’ αυτές τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή:

– Πρώτον: Η αποζημίωση της νυκτερινής σας απασχόλησης, που αν και, μετά από πίεση των ενώσεών σας και της Π.Ο.Ε.Σ., νομοθετήθηκε, η κυβέρνηση δεν σας έχει καταβάλλει μέχρι και σήμερα ούτε ένα λεπτό του ευρώ, παίζοντας το γνωστό πινγκ – πονγκ ανάμεσα στο Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Οικονομικών, για να κερδίσει χρόνο.

– Δεύτερον: Τα πτυχία των αποφοίτων από τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΕΥ), να είναι ισότιμα με αυτά των πρώην ΑΤΕΙ, με αντίστοιχη και συνακόλουθη αναγνώριση των προσόντων των αποφοίτων τους.

– Τρίτον: Η αποζημίωσή σας για το πραγματικό παραγόμενο έργο σας, ακόμη και για την υπερωριακή σας εργασία και την εργασία σας πέραν του πενθημέρου, κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

– Τέταρτον: Ακόμη και αυτή την κουτσουρεμένη αποζημίωσή, για την εργασία σας τα Σαββατοκύριακα – δηλαδή, τα δεκατρία (13) περίπου ευρώ – γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, ότι δεν σας την έχει καταβάλει για δύο (2) και πλέον έτη, γιατί, όπως οι ίδιοι επικαλούνται, δήθεν τα δημοσιονομικά της χώρας δεν το αντέχουν!!!

– Πέμπτον: Οι μεταθέσεις σας και η εσωτερική μετανάστευσή σας: Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς, ότι οι μεταθέσεις, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για τη νομιμότητά τους, δεν γίνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες του στρατεύματος και εσάς των ιδίων και βασιζόμενη στην οικεία (κανονιστική) νομοθεσία.

– Έκτον: Τα δικαιώματά, όσων από εσάς έχετε στην οικογένειά σας άτομα με ειδικές ανάγκες. Απροκάλυπτα πλέον στις απαντήσεις του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαιώνει ότι τηρείται απαρέγκλιτα η νομοθεσία, ειδικώς για τις μεταθέσεις των δικαστικών συμπαραστατών, αλλά γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

– Έβδομον: Η συνυπηρέτηση με συζύγους δημοσίους υπαλλήλους ή υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας, παραμένει κενό γράμμα. Ακόμη και αυτή η επιτυχία των ενώσεών σας και της Π.Ο.Ε.Σ., για τη συνυπηρέτηση με όσους από τους συζύγους είναι εκπαιδευτικοί, εναπόκειται πάντα στη βούληση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

– Όγδοον: Τα ηλικιακά όρια αποστρατείας των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.): Νομοθετήματα του παρελθόντος, ακόμη και της χουντικής περιόδου που χωρίς πολιτική τόλμη και βούληση παραμένουν ενεργά, εξακολουθούν και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά σας.

– Ένατον: Βίαιες αλλαγές, ως συνέπεια των μνημονιακών απαιτήσεων, στα συνταξιοδοτικά δεδομένα, όχι μόνο των δικών σας, αλλά όλων των εργαζομένων, σάς φέρνουν στο κατώφλι της αποστρατείας, χωρίς να έχετε συμπληρώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με ολοφάνερη την απειλή χαμηλών, πενιχρών συντάξεων, χωρίς τη θέλησή σας.

Επίσης με τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις αναδείξαμε:

– Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των καταταγέντων κατά τα έτη 1990 – 1992. Οι βίαιες ανατροπές του ασφαλιστικού από τη συγκυβέρνηση της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2010 και οι μεταβατικές διατάξεις που θεσπίστηκαν την περίοδο εκείνη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι σας φόρτωσαν επιπλέον έτη εργασίας.

– Τα επιδόματα που λαμβάνετε όλοι οι στρατιωτικοί και ιδίως το επίδομα παραμεθορίου και των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, δυστυχώς, με βούληση των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας δε χορηγείται στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Τι μας είπαν τα Υπουργεία; Ότι μετά την απόλυση αυτών των συναδέλφων σας από τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν μπορούν ούτε στο ταμείο ανεργίας να μπουν. Γιατί δεν λένε την αλήθεια, στις διαφημίσεις τους, για την επερχόμενη πρόσληψη νέων ΟΒΑ (Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης), όπως προανήγγειλαν;

– Αναδείξαμε τη μέχρι σήμερα καθυστέρηση αποζημίωσής σας για την εργασία σας στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, εργασία την οποία μάλιστα, συνεχίζετε να παρέχετε.

– Επίσης, την – πέραν του ρόλου και του σκοπού σας – εργασία σας στα εμβολιαστικά κέντρα, στα κέντρα υποδοχής μεταναστών, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, χωρίς ξεκούραση και αποζημίωση για τον πραγματικό χρόνο εργασίας σας. Και όλα αυτά όχι για να καλύψετε μια έκτακτη- επείγουσα ανάγκη, αλλά αυτό γίνεται σε μόνιμη πλέον βάση.

– Αναδείξαμε την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στις Μονάδες σας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μέσα προστασίας και ασφάλειας δεν υπάρχουν σε επάρκεια. Δεν θα επιβεβαιώσουμε εμείς τίποτα, γιατί εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, ότι η πλειοψηφία των ΕΔΕ που διενεργούνται μετά από τραυματισμό κάποιου στελέχους εντός των στρατοπέδων, καταλήγουν πάντα με το κλισέ «μετά από βαριά αμέλεια του τραυματισθέντος»!

Και βέβαια, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην πανδημία και τις επιπτώσεις της ιδιαίτερα στο χώρο σας, όπου αντικειμενικά υπάρχει μεγάλος συνωστισμός και τα μέτρα προστασίας είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένα.

Στο ζήτημα αυτό βεβαίως φανερώθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις, με ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και στα μέσα προστασίας της υγείας σας.

Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων του ΚΚΕ ήταν η κυβέρνηση να αναγκαστεί να δώσει λύση σε ορισμένα από τα προβλήματα, όπως είναι:

– η ανανέωση των συμβάσεων με φαρμακευτικούς συλλόγους για την απρόσκοπτη χορήγηση φαρμάκων στους στρατιωτικούς.

– η καταβολή των οφειλομένων οδοιπορικών στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού,, όπως και μέρος των οφειλομένων στα στελέχη που απασχολήθηκαν στα γεγονότα του Έβρου.

– η οφειλόμενη αποζημίωση στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης που απολύθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος.

– η μερική χορήγηση υλικών και μέσων, εν μέσω πανδημίας.

– η λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της πανδημίας και άλλα.

Βέβαια, η κυβέρνηση τις περισσότερες φορές μεταθέτει τις ευθύνες για την επίλυση των προβλημάτων, σε άλλο υπουργείο με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται τα προβλήματα των στρατιωτικών.

Εμείς ως Κόμμα, θα επιμείνουμε με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα που διαθέτουμε, να αναδεικνύουμε αλλά κυρίως να διεκδικούμε λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία βέβαια με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών και τις ενώσεις σας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία και της σημερινής τηλεδιάσκεψης, να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στον βασανισμένο παλαιστινιακό λαό ο οποίος δοκιμάζεται από τις νέες επιθέσεις του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ευθύνες για το έγκλημα αυτό έχουν οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ που στηρίζουν το Ισραήλ και προσπαθούν να ταυτίσουν το “θύτη” με το “θύμα”.

Ευθύνες όμως έχουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες όχι μόνο αναβάθμισαν τις στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ αλλά αρνούνται και να υλοποιήσουν την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015 για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Γνωρίζετε πως έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, με δεδομένο ότι σ’ αυτή τη γωνιά του πλανήτη κονταροχτυπιούνται μεγάλα συμφέροντα αντιτιθέμενων δυνάμεων, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων.

Απ’ αυτή τη σκοπιά, έχουμε την εκτίμηση, ότι η πολιτική της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους όχι μόνο για το λαό μας αλλά για όλους τους λαούς της περιοχής.

Κίνδυνοι που μεγαλώνουν από την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τις αμερικανικές βάσεις που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο στρατόπεδο.

Μεγαλώνουν, από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις – κανονικές πρόβες πολέμου.

Μεγαλώνουν από την εμπλοκή της χώρας στον Περσικό Κόλπο, την αποστολή του πυραυλικού συστήματος Patriot στη Σαουδική Αραβία, τη γενικότερη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Σε αυτές τις συνθήκες εξελίσσεται το παζάρι με την Τουρκία, μέσω των διερευνητικών συνομιλιών όπου με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στρώνεται το έδαφος ενός γενικότερου συμβιβασμού για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος ενεργειακών ομίλων.

Ακόμα και οι εξελίξεις στο Κυπριακό με τον συμβιβασμό που προωθείται ανάμεσα στη συνομοσπονδιακή “λύση” των δύο συνιστώντων κρατών και στην κάθετη διχοτόμηση που προτείνει η Τουρκία, καμιά σχέση δεν έχει με τη δίκαιη επίλυση του και το συμφέρον του κυπριακού λαού.

Γιατί: Δίκαιη επίλυση σημαίνει: Κύπρος ενιαία -ένα και όχι δύο κράτη- ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις το ΚΚΕ καλεί το λαό μας να δυναμώσει τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να αγωνιστεί για το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων, για τη μη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Γνωρίζετε πως το Κόμμα μας σταθερά παλεύει για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτή η προοπτική μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία του λαού μας, με τον ίδιο να κάνει κουμάντο στον τόπο του.

Κατά συνέπεια μπορεί να ικανοποιήσει τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του λαού μας.

Σας ευχαριστώ”.

Δείτε ακόμα...