Η Τουρκία ανήγγειλε νέα επέμβαση στη Συρία – Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη ζωή των Αμερικανών στρατιωτικών

ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - State Department

Την αντίδραση των ΗΠΑ προκάλεσε η αναγγελία από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της έναρξης “νέας στρατιωτικής επιχείρησης” στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτικών.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν την διατήρηση των τρεχουσών γραμμών της εκεχειρίας στη Συρία. «Αναγνωρίζουμε τις θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στα νότια σύνορά της. Όμως οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θα έθετε σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στον συνασπισμό εναντίον του ΙΚ», σημείωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε προχθές Δευτέρα πως ο τουρκικός στρατός θα εξαπολύσει σύντομα νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με σκοπό να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας» μήκους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει τρεις επιθέσεις στη Συρία από το 2016, ενώ κατέχει τμήμα στα βόρεια της χώρας. Αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει τους δυτικούς “συμμάχους” και τον ΟΗΕ να κάνουν λόγο για “στρατιωτική επιχείρηση” και όχι για εισβολή σε κυρίαρχο κράτος.

Η αναγγελία του Τούρκου προέδρου περί νέας επίθεσης καταγράφεται την ώρα που η Άγκυρα απειλεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...