Με τη συμμετοχή να είναι ήδη μεγάλη και να βαίνει αύξουσα, έχουν ξεκινήσει οι εκλογές στην γειτονική Τουρκία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της χώρας. Πρόκειται για μία πολύ σκληρή και αμφίρροπη αναμέτρηση στην οποία η Εθνική Συμμαχία, στην οποία συμμετέχουν το CHP (Κεμαλιστές), το Καλό Κόμμα της Μ. Αξενέρ, το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA),το Κόμμα του Μέλλοντος (GP) του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Α. Νταβούτογλου, το ισλαμιστικό Κόμμα της Ευημερίας και το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Parti) φαίνεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, έναντι της Λαϊκής Συμμαχίας που αποτελείται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).
Η Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν φαίνεται να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Μ. Ιντζέ μόλις 3 μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ο Ιντζέ, προέρχεται από το CHP, στο παρελθόν έχει αποτελέσει εσωκομματικό αντίπαλο του Κ. Κιλιτσντάρογλου για την ηγεσία του Κόμματος, από το οποίο αποχώρησε και τον Μάιο του 2021 δημιούργησε το Κόμμα της Πατρίδας. Φαίνεται ότι οι υποστηρικτές του Ιντζέ θα μετακινηθούν προς την Εθνική Συμμαχία, ενισχύοντας τις πιθανότητες νίκης έναντι του Ερντογάν.
Ο Κιλιτσντάρογλου σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη των ΝΑΤΟϊκών εταίρων ενημέρωσε πριν λίγες μέρες με tweet ότι έχει στα χέρια του ακλόνητες αποδείξεις για την εμπλοκή της Μόσχας στις τουρκικές εκλογές, διασπείροντας περιεχόμενο στο ίντερνετ υπέρ του Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, επιβεβαίωσε λίγο αργότερα την σημαντική θέση που κατέχει η Ρωσία στην οικονομία της χώρας και υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει το καλό επίπεδο συνεργασίας των δύο πλευρών, εάν κερδίσει τις εκλογές.
Ενδιαφέρον στα διεθνή μέσα παρουσιάζει η υποψηφιότητα του προέδρου της Συμμαχίας των Προγόνων, Σινάν Ογάν, πρώην στελέχους του ΜΗΡ ο οποίος διεγράφη από το Κόμμα τον Αύγουστο του 2015 καθώς αμφισβήτησε νομικά την εις βάρος του νίκη του Ντ. Μπαχτσελί στις εσωκομματικές εκλογές. Πρόκειται για μία υποψηφιότητα που «κόβει» ψήφους που θα κατευθύνονταν στην Λαϊκή Συμμαχία δυσκολεύοντας τον δρόμο του Ερντογάν προς μία ακόμα νίκη.
Αστάθμητος παράγοντας οι σεισμόπληκτοι
Οι σεισμόπληκτοι αποτελούν τον αστάθμητο παράγοντα των εκλογών που μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα. Ανάμεσα στην οργή για τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού και την κρατική διαχείριση από τη μία πλευρά και τις υποσχέσεις του Ερντογάν ότι θα αποκαταστήσει πλήρως τις περιοχές αυτές σε διάστημα δύο χρόνων, καλούνται να ψηφίσουν μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ. Χαρακτηριστικό της πολύ σκληρής αναμέτρησης είναι ότι καμία στατιστική υπηρεσία δεν δίνει σαφές δείγμα της πρόθεσης ψήφου των τουρκικού λαού από τις περιοχές αυτές.
Τέλος, δεν είναι λίγες οι αναλύσεις και για τον γεωπολιτικό αντίκτυπο των εκλογών αυτών, που ωστόσο δεν πρόκειται να αλλάξουν ριζικά την θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ούτε να αλλοιώσουν τους στρατηγικούς της στόχους που αποτυπώνονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στα προγράμ