Η τρίτη δόση μειώνει κατά 95% τον κίνδυνο μόλυνσης

Εμβολιαστικό Κέντρο - Στρατιωτικός - εμβόλια - κορονοϊός
EUROKINISSI

Η τρίτη δόση μειώνει κατά 95% την πιθανότητα μόλυνσης από κορονοϊό ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος επικαλούμενος τα στοιχεία σχετικής μελέτης. 

Αναλύοντας τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης της Pfizer, o κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι αυτή διενεργήθηκε επί 10 χιλιάδων ατόμων που είχαν λάβει τη 2η δόση και έπειτα «τυχαιοποιήθηκαν» ώστε να λάβουν την 3η δόση ή εικονικό εμβόλιο (placebo). 

Για όσους έκαναν τρίτη δόση, δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος και μειώθηκε η πιθανότητα μόλυνσης κατά 95%: «Δηλαδή μόλις έξι άτομα στα 5.000 που έκαναν το εμβόλιο μολύνθηκαν και νόσησαν ελαφρά, σε σχέση με 123 άτομα από αυτά που δεν έκαναν την 3η δόση», εξήγησε ο πρύτανης.

«Η σύσταση είναι η 3η δόση να γίνει το συντομότερο δυνατό μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης, ενώ πρόσθεσε ότι η νοσολογική απόκριση απέναντι στον ιό μετά την 3η δόση είναι πολύ μεγαλύτερη σε αναλογία με την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις.

Αναφερόμενος στις πιθανότητες εμφάνισης μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας σε ενήλικες άνδρες μετά τον εμβολιασμό, σημείωσε ότι από πολύ πρόσφατη έρευνα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά μόλις δύο περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο  δόσεις.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης θεωρείται κρίσιμη για την ανάσχεση του τρίτου κύματος, και ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για κίνδυνο και πέμπτου κύματος της πανδημίας «αν δεν αυξηθούν γρήγορα τα ποσοστά εμβολιασμού και δεν περιοριστούν οι επαφές», σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ.

Αναδημοσίευση από: kathimerini

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...