Η β’ φάση της επιστροφής των Ευρωπαίων μετά τα μέτρα περιορισμού

Γαλλία - Ο πύργος του Άιφελ - Παρίσι-Γαλλία
Ο πύργος του Άιφελ (Φώτο Αρχείου / Παρίσι, Γαλλία / Πηγή: PEXELS)

Η χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, τα οποία είχαν ληφθεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία της Covid-19, έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές χώρες και επεκτείνεται σήμερα Δευτέρα, με σταδιακά βήματα.

Γαλλία

Μετά  από δύο μήνες που παρέμειναν κλειστά, το κομμωτήρια, οι μπουτίκ, τα ανθοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία, τα δημοτικά σχολεία με λίγους μαθητές, ανοίγουν. Τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα ή οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί.

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ αυστηροί κανόνες «αποστασιοποίησης» θα ισχύουν στους χώρους εργασίας όπως και στα καταστήματα. Δεν θα χρειάζεται αιτιολόγηση μετακίνησης, όμως σε απόσταση άνω των 100 χλμ. από τον τόπο μόνιμης διαμονής, παραμένουν περιορισμένες και υπό έλεγχο.

Βέλγιο

Ανοίγουν τα περισσότερα καταστήματα, με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ισχύουν ισχυρές συστάσεις για χρήση μάσκας. Καφέ, εστιατόρια, μπαρ, παραμένουν κλειστά.

Στο κέντρο των Βρυξελλών το όριο ταχύτητας είναι τα 20 χλμ. την ώρα και θα δίνεται προτεραιότητα στους ποδηλάτες και στους πεζούς. Χτες Κυριακή, Ημέρα της Μητέρας στο Βέλγιο, κάθε οικογένεια μπορούσε να δεχθεί μέχρι τέσσερις προσκεκλημένους. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τις 18 Μαΐου.

Ολλανδία

Επαναλειτουργούν μερικώς απο σήμερα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Ανοίγουν οι  σχολές οδηγών, τα κομμωτήρια οι βιβλιοθήκες, με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ελβετία

Τα σχολεία και τα κολέγια, που είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, ξανανοίγουν σήμερα Δευτέρα, με μειωμένους αριθμούς μαθητών ανά τάξη. Τα εστιατόρια, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες θα ανοίξουν τηρώντας όμως ειδικές συνθήκες. Οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων, παραμένουν υπό απαγόρευση.

Ισπανία

Με νέο στάδιο στο σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού μπαίνει η Ισπανία που προβλέπεται έως τα τέλη Ιουνίου: Οι μισοί από τους περίπου 47 εκατομμύρια Ισπανούς, θα μπορούν από σήμερα να οργανώνουν οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις έως δέκα ατόμων. Οι υπαίθριοι χώροι εστιατορίων και μπαρ ανοίγουν με περιορισμένη δυναμικότητα. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο στο εσωτερικό των περιφερειών. Οι κινηματογράφοι και τα θέατρα παραμένουν κλειστοί. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τον Σεπτέμβριο.

Οι όροι αυτοί δεν αφορούν τη Μαδρίτη ούτε τη Βαρκελώνη, τις πλέον πληγείσες περιφέρειες από την επιδημία, που προκάλεσε τουλάχιστον 26.000 θανάτους στη χώρα. Ωστόσο η Μπαρτσελόνα επανέλαβε τις προπονήσεις από προχθές Παρασκευή και η αντίπαλός, της, η Ρεάλ Μαδρίτης, θα ακολουθήσει αύριο. 

Βρετανία

Από την Τετάρτη, οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να κάνουν ηλιοθεραπεία στα τοπικά πάρκα τους, να αθλούνται  και να οδηγούν σε άλλους προορισμούς. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν.

Οι άνθρωποι που επιστρέφουν στον τόπο εργασίας τους, θα πρέπει να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες όπου είναι δυνατόν.  Η απομόνωση ατόμων που εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς θα έρθει “σύντομα”.  Ένα νέο σύστημα προειδοποίησης πέντε επιπέδων, όπως αυτό που χρησιμοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο για τρομοκρατικές απειλές, θα χρησιμοποιηθεί από ένα κέντρο βιοασφάλειας. Τα δημοτικά σχολεία ίσως θα ανοίξουν από την 1η Ιουνίου.  Τα περισσότερα καταστήματα και ο τομέας της εστίασης ίσως θα ανοίξουν τον Ιούλιο, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Ιταλία

Τα σχολεία ίσως να παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο, όμως εργοστάσια, εργοτάξια και γραφεία ξανάνοιξαν τις πόρτες τους από τις 4 Μαΐου. Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν σε ισχύ, περιλαμβανομένων των πάρκων, που ξανάνοιξαν για το κοινό, και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στη Ρώμη, πολλές οικογένειες πήγαν αυτό το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Καβούρ, κοντά στο Βατικανό. Φορώντας μάσκα, τα παιδιά έπαιξαν με τα μπαλόνια, έκαναν ποδήλατο ή πατίνι.

Τα καταστήματα λιανικής θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, όπως και μουσεία, χώροι πολιτισμού, εκκλησίες και βιβλιοθήκες. Τα μπαρ και τα εστιατόρια, στα οποία επιτρέπεται ήδη η πώληση προϊόντων για κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away), θα ανοίξουν πλήρως από την 1η Ιουνίου, όπως και τα ινστιτούτα αισθητικής ή τα κομμωτήρια.

Η επαγρύπνηση παραμένει, ιδίως στο Μιλάνο, επίκεντρο της επιδημίας.

Γερμανία

Το γεύμα σε εστιατόριο επιτρέπεται στο εξής στην περιοχή του Μεκλεμβούργου (βόρεια) όπου τα πρώτα καφέ και εστιατόρια ξανάνοιξαν χθες. Τα άλλα περιφερειακά κρατίδια θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Η η πλειονότητα των καταστημάτων κάτω των 800 τ.μ. ξανάνοιξαν από τις 20 Απριλίου. Τα κομμωτήρια άνοιξαν τις πόρτες τους, όπως και οι τόποι λατρείας, τα μουσεία, τα μνημεία, οι ζωολογικοί κήποι. Τα σχολεία ξανάνοιξαν στις 4 Μαΐου σε ορισμένα κρατίδια.

Οι χώροι πολιτισμού, οι παιδικές χαρές, οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστοί, ενώ οι μεγάλες συναθροίσεις θα παραμείνουν υπό απαγόρευση τουλάχιστον έως τις 31 Αυγούστου.

Τα κρατίδια συμφώνησαν με την κυβέρνηση, σε έναν μηχανισμό επαναφοράς των μέτρων περιορισμού σε τοπικό επίπεδο, σε περίπτωση αύξησης του αριθμού των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.

Αυστρία

Κομμωτήρια, γήπεδα τένις και γκολφ άνοιξαν και πάλι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου. Οι περιορισμοί των μετακινήσεων έχουν αρθεί, επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων, με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα. Στις 4 Μαΐου οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου επέστρεψαν στα σχολεία τους και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι υπόλοιποι. Τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαΐου.

Πολωνία

Τα ξενοδοχεία ανοίγουν, όμως οι ξένοι τουρίστες θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων μετά την άφιξή τους. Η πλειοψηφία των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, αν και επιτρέπεται να ξανανοίξουν από τις 6 Μαΐου, παραμένουν κλειστά.

Σκανδιναβικές χώρες

Τα εμπορικά κέντρα ανοίγουν από σήμερα στη Δανία, η οποία ήταν απο τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσε τους περιορισμούς με το άνοιγμα των σχολείων στις 15 Απριλίου.  Στις 18 Μαΐου, επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές κολεγίου, ξανανοίγουν τα καφέ, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Νορβηγία, όπου τα σχολεία υποδέχθηκαν τους μαθητές ηλικίας από 6 έως 10 ετών από τις 27 Απριλίου, ξανανοίγει όλες τις τάξεις με κανόνες υγιεινής και αποστασιοποίησης. Το ίδιο και οι σχολές οδηγών. Τα μπαρ και τα πάρκα ψυχαγωγίας θα πρέπει να περιμένουν έως την 1η Ιουνίου.

Στην Ισλανδία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και τα κομμωτήρια άνοιξαν στις 4 Μαΐου.

Στη Φινλανδία, τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 14 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών.

Βαλκάνια

Στην Κροατία, υπαίθριοι χώροι μπαρ και εστιατορίων ξανανοίγουν από σήμερα. Θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων και οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία θα ξανανοίξουν σε εθελοντική βάση.

Στη Σερβία, τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν από σήμερα. Τα εμπορικά κέντρα ξανάνοιξαν στις 8 Μαΐου, τα καφέ και τα εστιατόρια, στις 4.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...