Η Βρετανία αγοράζει πυραύλους για να τους παραχωρήσει στην Ουκρανία

Η Βρετανία απευθύνθηκε σε ομάδα ευρωπαϊκών χωρών ζητώντας τους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυραύλους βεληνεκούς έως 300 χιλιόμετρα.

Η έκκληση για ανταπόκριση από εταιρείες που μπορούν να προμηθεύσουν τέτοιου είδους πυραύλους συμπεριελήφθη σε μια προκήρυξη που ανάρτησε την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Ταμείο για την Ουκρανία– μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνει την Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία-που ιδρύθηκε για να στέλνει όπλα στο Κίεβο.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο διαχειρίζεται το ταμείο, ζήτησε από τις εταιρείες να έρθουν σε επαφή αν είναι σε θέση να προμηθεύσουν πυραύλους που μπορούν να εκτοξεύονται από ξηράς, θαλάσσης και αέρος με ωφέλιμο φορτίο μεταξύ 20 και 490 κιλών. Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για να σταλούν πύραυλοι με αυτές τις δυνατότητες στην Ουκρανία.

Νωρίτερα το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει την αγορά εξοπλισμού ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, προκειμένου να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...