Η Βρετανία έδωσε στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Η Βρετανία προμήθευσε στην Ουκρανία πολλούς πυραύλους «Κρουζ» μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow», μετέδωσε σήμερα το CNN επικαλούμενο ανώτερους Δυτικούς αξιωματούχους. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πληροφορία αυτή, πως «οι ένοπλες δυνάμεις μας θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση».

Μιλώντας στη Βουλή ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι οι πύραυλοι «Storm Shadow» θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήττουν τα ρωσικά στρατεύματα και αποθήκες καυσίμων σε βάθος πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Διευκρίνισε πάντως ότι η Βρετανία προμηθεύει αυτά τα όπλα στην Ουκρανία ώστε να χρησιμοποιηθούν εντός της επικράτειάς της.

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών με επικεφαλής τη Βρετανία ζήτησε από εταιρείες να εκφράσουν ενδιαφέρον για να προμηθεύσουν στην Ουκρανία πυραύλους βεληνεκούς μέχρι 300 χιλιομέτρων, όμως η Βρετανία ανακοίνωσε προχθές, Τρίτη, ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για την αποστολή των όπλων αυτών.

Η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες έχουν αυξήσει φέτος τις υποσχέσεις τους για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τον Γενάρη ότι θα στείλει στην Ουκρανία 14 από τα δικά της άρματα μάχης «Challenger 2», κάτι που παρακίνησε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, να στείλουν κι αυτές άρματα μάχης.

Οι «Storm Shadow», οι οποίοι κατασκευάζονται από την ευρωπαϊκή εταιρεία πυραύλων MBDA, είναι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από αεροσκάφος και είναι σχεδιασμένοι για επιθέσεις εναντίον στόχων υψηλής αξίας, όπως ενισχυμένα μπούνκερ και σημαντικές υποδομές, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. Έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 250 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Reuters – AFP

Δείτε ακόμα...