Η Βρετανία στέλνει για πρώτη φορά ελικόπτερα στην Ουκρανία

Η Βρετανία στέλνει για πρώτη φορά ελικόπτερα στην Ουκρανία, ενάντια στην ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, που βρέθηκε στη Νορβηγία για να συζητήσει με ομολόγους του από «συμμαχικά» κράτη την στρατιωτική υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων.

Το πρώτο ελικόπτερο «Sea King» έχει ήδη φθάσει στην Ουκρανία και θα ακολουθήσουν άλλα δύο. Ο βρετανικός στρατός θα εκπαιδεύσει σε βρετανικό έδαφος 10 ομάδες του ουκρανικού στρατού και μηχανικούς για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα ελικόπτερα. Επίσης το Λονδίνο πρόκειται να στείλει στο Κίεβο επιπλέον 10.000 τεμάχια πυρομαχικών για το πυροβολικό.

Η ανακοίνωση για τα ελικόπτερα έρχεται σε μια φάση όπου το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ρωσία είναι πιθανότατα κοντά στην εξάντληση του αποθέματός της σε drones ιρανικής κατασκευής, και επομένως τα δυτικά κράτη καλούνται να εντείνουν τις αποστολές όπλων ώστε να βοηθηθεί η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

«Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία είναι ακλόνητη. Αυτά τα επιπλέον πυρομαχικά θα βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει τα εδάφη που ανακατέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Ουάλας.

Η Βρετανία αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα στηρίγματα του Κιέβου με την χορήγηση, μεταξύ άλλων, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και drones, ενώ το περασμένο Σάββατο επισκέφτηκε το Κίεβο ο πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, όπου ανακοίνωσε στρατιωτική βοήθεια ύψους 50 εκατ. στερλινών (57,4 εκατ. ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...